pizza

Varma nakki vai yllätys? Pizzan viiniparit ja drinkit

Pizza löytyy monen listalta, kun kysytään lempiruokia. Eikä ihme, sillä tyylejä ja täytteitä on lukemattomia. Löytyy napolilaista ja roomalaista pizzaa, Yhdysvaltain kaupunkien pizzatyylejä, maakohtaisia erikoisuuksia, kotoisaa oululaista majoneesikänkkyä… Toiset vannovat ohuen pohjan nimeen siinä missä toiset kelpuuttavat vain pannupizzaa, ja pizzan päälle voidaan laittaa käytännössä mitä vain. Moni ravintola onkin innostunut loihtimaan omia erikoisuuksiaan monipuolisesta ruokalajista.

Luovuuttaan on lupa hyödyntää myös pizzan juomasuosituksia suunnitellessa, sillä täytteistä riippuen pizzat voivat tunnetusti olla kuin eri ruokalajeja. Esimerkiksi kasvispizzat ovat tavallisesti kevyempiä kuin lihaa sisältävät pizzat, jolloin voi olla hyvä idea keventää samalla viiniä. Lihaisille pizzoille taas löytyy usein sopiva vastinpari nimenomaan punaviineistä. Ja mikseipä pizzan kanssa tarjoaisi vaihteen vuoksi myös sille sopivia cocktaileja?

Alta löydät suosituksemme eri tavoin täytettyjen pizzojen makupareiksi.


KASVISPIZZAT – ROSEE

monte dos amigos rose

Ystävyyden rosee kaveriksi kasvispizzalle

Monte dos Amigos Rosé

Pizzaa ystävien seurassa. Kasvispizzan kaveriksi suosittelemme helposti lähestyttävää Monte dos Amigos Roséta, joka maistuu useimmille. Se on sopivan kevyt erityisesti kasvispizzan kanssa, mutta käy laajalle kirjolle muitakin ruokia sekä tarjottavaksi seurustelujuomana.

Monte dos Amigos -sarjan viinit juhlistavat ystävyyttä, ja tämä viini on saanut etikettiinsä lisämääreeksi ”Entertaining Rosé”, viihdyttävä rosee. Viinissä on mukana hiukan makeutta, sillä sokeria on 12 g/l. Se tekee viinistä monelle sopivan, ja tuo tullessaan klassista suola-sokeri-jännitettä pizzan suolaisuudelle. Puolikuiva ja keskihapokas viini on maultaan vadelmainen, kirsikkainen ja metsämansikkainen.

Monte dos Amigos Rosén rypäleinä ovat Touriga Nacional, Syrah ja Aragonez. Ne on kerätty yön viileydessä viinin raikkauden takaamiseksi. Rankojen poistamisen jälkeen oli 8 tunnin uuttaminen ennen viinin alkoholikäymistä. Rypäleet puristettiin hellästi, jonka jälkeen viini sai käydä 10 – 15 päivän ajan viileässä (15 – 18 astetta).

Monte dos Amigos Roséta saa tavallisen 0,75l pullokoon lisäksi myös puolikkaana pullona 0,375l.

Tutustu Monte dos Amigos Roséhen tästä.


LIHAPIZZAT – PUNAVIINI

Trevisana bio

Klassiselle Americanalle maukas Merlot

Trevisana Merlot Bio No Added Sulphites

Americana eli kinkku-ananas-aurajuusto on klassikko, joka koostuu suomalaisten suosikkitäytteistä. Sen ja muiden lihaisten pizzojen kanssa voimme suositella Trevisana Merlot Bio No Added Sulphitesia, joka on ihanteellinen täyteläisten ruokien kuten pizzojen tai pasta-annosten kanssa. Luomutuotetun punaviinin rypäle on Merlot, ja se on kotoisin Venetosta Trevison alueelta. Maultaan se on melko täyteläinen, notkea, eloisan hapokas, punaisen marjainen, tasapainoinen ja pitkä.

Valikoidut, terveet rypäleet käyvät jäähdytetyssä terästankissa, jonka lämpötila ei ylitä 24 °C. Halutun värin ja rakenteen saamiseksi tankin viini pumpataan päivittäin kuoriketon päälle. Alkoholikäymisen jälkeen viini käy malolaktisen käymisen, jonka jälkeen se suodatetaan kolmesti ennen pullotusta. Viiniin ei lisätä valmistuksen aikana sulfiitteja.

Tutustu Trevisana Merlot Bioon tästä.


MERELLISET PIZZAT – VALKOVIINI

Meren antimia pizzassa saattelee Pinot Grigio

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva

Kun pizzan täytteenä on meren antimia kuten katkarapuja, simpukoita tai tonnikalaa, tukee sen merellisiä makuja luonnollisesti raikas ja viileä valkoviini. Mezzacorona Pinot Grigio Riserva on hieman tammitettu Pinot Grigio Trentinosta, joka käy meren antimille ja pizzan ja pastan kanssa. Maultaan se on kuiva, raikas, kypsän hedelmäinen, runsas ja mineraalinen. Pitkästä jälkimausta löytyy tammen tuomaa vaniljaisuutta ja paahteisuutta. Merellisten pizzojen lisäksi se on mainio aperitiivi.

Tämän viinin rypäleet tulevat yhdeltä perinteikkäimmistä alueista, Zalabni-nimiseltä viinitarhalta, joka sijaitsee Mezzacoronan kylästä koilliseen. Noin 60 % viinistä on käynyt alkoholikäymisensä käytetyissä tammitynnyreissä, minkä jälkeen se on saanut kypsyä tynnyreissä vielä 6-8 kk ajan. Loput 40 % viinistä on käynyt alkoholikäymisen terästankeissa, joissa se on saanut kypsyä 10-11 kk ajan. Tämän jälkeen erät on sekoitettu. Viinillä on SQNPI-sertifiointi.

Tutustu Mezzacorona Pinot Grigio Riservaan tästä.

Kuuluuko ananas pizzaan?

Tuhannen taalan kysymys ja mielipiteiden jakaja: kuuluuko ananas pizzaan? Jos Gordon Ramsaylta kysytään, niin ananaksella ei ole asiaa pizzan päälle, mutta Suomessa ollaan toista mieltä: ananas kuuluu vuodesta toiseen maamme suosituimpien pizzatäytteiden kärkeen. Suolainen ruoka saa siitä ripauksen makeutta, jota toiset rakastavat ja toiset välttävät. Makuasioista ei voi kiistellä, joten ratkaisu pulmaan riippuu siitä, keneltä kysytään. Oli vastaus kumpi vain, molemmille pizzoille löytyy niitä täydentävä cocktail.

Ananasta pizzassa: Fancy Pineapple Sour

Kun pizzassa on ananasta, vie hedelmäinen makumatka vielä askeleen edemmäs ja täydennä pizzaa ananascocktaililla. Trooppisessa Fancy Pineapple Sourissa on sopivasti kirpeyttä ananaspizzan makeuden kaveriksi.

Löydät reseptin cocktailohjepankistamme täältä (muistathan kirjautua ensin sisään).

Ei ananasta pizzassa: Dry Signature

Kun pizzassa ei ole ananasta, voi makeuden jättää syrjään myös juomista. Klassisiin kuiviin cocktaileihin mieltyneelle voi ehdottaa pizzan vierelle esimerkiksi tyylikästä ginidrinkkiä, joka koristellaan rosmariinin oksalla.

Löydät reseptin cocktailohjepankistamme täältä (muistathan kirjautua ensin sisään).

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.