Suositusjuomat

Malja uudelle vuodelle 2022!

28.12.2021-6.1.2022

Uusi vuosi 2022 otetaan vastaan tyylikkäästi. Vuoden vaihtuessa kilistetään ystävien ja perheen kanssa perinteisesti kuohuviinillä.

Rotari-kuohuviinit kuuluvat Italian tyylikkäimpiin perinteisen menetelmän kuohuviin. Ne tulevat Trentinon alueelta, Italian Alppien sydämestä. Nimi ”Rotari” on kunnianosoitus Pohjois-Italiaa 600-luvulla hallinneelle longobardien kuninkaalle Rotarille, joka kävi Trentinon alueella useita taisteluita. Rotari Gran Rosé Brut on laadukas ja elegantti kuohuviini klassiseen tyyliin. Se on hyvin kuiva, raikkaan hapokas, tyylikkään marjainen, kypsän sitruksinen ja vivahteikas. Viinin rypäleistä Pinot Noir on saanut maaperältään vaihtelevilta rinteiltä rakennetta ja rikkaan aromaattisuuden. Chardonnayn hieno hapokkuus ja tyylikäs aromikkuus puolestaan ovat peräisin Adigen laakson korkeilta rinteiltä. Alkoholikäyminen on tehty terästankeissa hedelmäisyyden säilyttämiseksi, ja Chardonnay käy läpi malolaktisen käymisen. Gran Rosé tehdään perinteisellä pullokäymisellä, ja se kypsyy hiivasakkojensa kanssa vähintään 36 kuukauden ajan.

Italialaisen Bagliettin kuohuviinit tunnistaa niiden upeista kristallimaisista pulloista. Kauniin pullon on muotoillut suunnittelija Raimondo Sandri. Baglietti Rosé No.7 Extra Dry Organicin nimessä olevan numero seitsemän takana on tarinan mukaan tie eräässä Trevison kylässä, jonka numerossa 7 päätettiin tämän roseekuohuviinin valmistamisesta. Baglietti Rosé on luomutuotettu, ja maultaan se on kuiva, kesämarjainen, sitruksinen ja mantelinen pehmeillä hapoilla varustettuna. Rypäleinä ovat Merlot ja Raboso, ja niiden kevyesti puristettu mehu on käynyt viiniksi jäähdytetyssä 16 – 18 °C terästankissa. Toinen käyminen on tehty autoklaavissa sokerin ja hiivan lisäyksen jälkeen. Kuukauden kypsyttämisen jälkeen viini on vielä stabiloitu jäähdyttämällä se nollan asteen lämpötilaan ennen isobaarista pullotusta.

Suomen suosituimpiin lukeutuva espanjalainen Parés Baltà Brut ’b’ luomukuohuviini syntyi voittajaksi. Parés Baltàn viinitalo on perustettu jo vuonna 1790, ja se on edelleen perheyritys. Viiniä tehdään suurella sydämellä, ja rakastettavan herttainen Cusinén perhe toivottaa kaikki viininystävät lämpimästi tervetulleiksi tilalleen. Parés Baltà Brut ’b’:tä leimaavat luomuviinin vivahteikkuus ja harmonia. Se on tehty pullokäymismenetelmällä perinteisistä cavan rypäleistä Parellada, Macabeo ja Xarel·lo. Parellada hallitsee tätä sekoitusta, ja se tulee Penedeksen korkeimmilta vuorilta antaen viinille kukkeaa raikkautta kasvupaikan erityisen mikroilmaston ansiosta. Macabeo tuo mukaan hedelmäisyyttä ja Xarel·lo vartaloa. Erittäin kuiva maku on puhdaspiirteisen hedelmäinen, kukkea, vivahteikas ja tasapainoinen. Erityisesti luomutuotannon huomioiden tällä viinillä on erinomainen hinta-laatusuhde. Viini käy myös vegaaneille.

Italialainen Tosti on tehnyt kuohuvaa viiniä Canellin kukkuloilla jo 200-vuoden ajan. Tosti on edelleen Boscan perheyritys, jossa vastuu siirtyy vähitellen kahdeksannelle sukupolvelle. Puolimakea Tosti Butterfly Demi-Sec on lempeä seurusteluviini, jossa on matala alkoholipitoisuus 7,5%. Sen maku on runsaan päärynäinen, raikkaan hapokas, kevyen kermainen ja vaniljainen. Se on mainio viini myös uuden vuoden tarjoiluille, kuten salaateille, joissa on jotain suolaista.

Varmaa laatua Alsacen suurimmalta tuottajalta! Wolfbergerin yli satavuotias osuuskunta on yksi Ranskan suurimmista viinintuottajista ja Alsacen suurin. Osakkaina on 450 viljelijää, jotka korjaavat rypäleensä 13 000 palstalta, joiden pinta-ala on 1200 hehtaaria. Wolfbergerin viinit edustavat laajasti koko Alsacen viinien kirjoa, sillä mukana ovat kaikki alueen rypälelajikkeet ja komea joukko Grand Cru -tarhoja. Wolfberger Crémant d’Alsace (W) Organic on laadukas luomukuohuviini, joka on syntynyt viidestä rypäleestä: Riesling, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris ja Pinot Noir. Maultaan se on erittäin kuiva, raikkaan hapokas, puhtaan hedelmäinen, sitruksinen, viheromenainen ja mineraalinen. Se sopii erittäin hyvin myös uudenvuodenjuhlien tarjoilujen kanssa, kuten pehmeälle vuohenjuustolle tai savulohelle esimerkiksi salaateissa.

Nicolas Feuillatten suuressa osuuskunnassa on jäseninä 5000 viljelijää, joiden rypäleitä korjataan yli 2100 hehtaarin alalta. Se on Ranskan markkinoiden ykkönen ja koko maailman kolmas, ja kunnioittaa hienolla tavalla Champagnen perinteitä ollen samalla suuri ja moderni. Erittäin kuiva, raikkaan hapokas, tyylikkään hedelmäinen, tasapainoinen ja pitkä Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut on tuottajan koko valikoiman peruskivi ja ikonisen aseman saavuttanut vakiosamppanja. Tuoreiden hedelmien vivahteikkuus yhdistyy siinä kypsään monimuotoisuuteen. Réserve Exclusive tavoittaa upeasti Feuillatten nykyisen tyylin kepeydellään, eloisuudellaan ja raikkaudellaan.

”Extra Dry” Tosti Prosecco Extra Dryn nimessä tuo helposti mieleen ajatuksen hyvin kuivasta viinistä, vaikka tässä viinissä on sokeria reilusti yli 10 grammaa. Hapot ja sokeri ovat kuitenkin erinomaisessa tasapainossa ja tukevat hyvin viinin hedelmäisyyttä. Matalahko alkoholipitoisuus tuo osan keveydestä, joka tekee tästä viinistä helposti lähestyttävän. Tosti Prosecco Extra Dryn maku on kuiva, varsin hapokas ja päärynäinen, kuten Glera-rypäleeltä sopii odottaa. Maussa tuntuu myös häivähdys päärynän kuorta, miellyttävänä ryhdikkyytenä. Jälkimaku on puhdas ja jättää suun raikkaaksi. Viini sopii vegaaneille.

Ilmeikäs maljajuoma uuden vuoden kunniaksi ja vaikka lahjaksi. Näyttävän mustan Katse Brut -pullon kyljestä katsoo kiehtova gorilla. Ympäristöystävälliseen kevytlasipulloon pakattu Katse Brut maistuu pienten suolaisten tarjottavien kanssa ja on maultaan kuiva, raikkaan hapokas, herukkainen, sitruksinen, raparperinen ja yrttinen. Tuottaja Norex Selected Brands tukee kuukausittaisella lahjoituksella gorillojen suojelua tekevää yhdistystä.

Suositusjuomat

Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.