etna

Etnan viinit – persoonallinen viinialue vailla vertaa

Ovatko Etnan viinit sinulle tuttuja? Norexin sommelier ja avainasiakaspäällikkö Jan-Martin Rossi kertoo, mikä on Etna DOC, ja minkälaisia viinejä se tuottaa. Mitä Etna DOCilta voi odottaa ja millaisia mahdollisuuksia tai haasteita alue asettaa viinintuotannolle?

Etnan viinit ovat monipuolinen kirjo

Etnan viinien kirjo on erittäin laaja ja mielenkiintoinen, sillä kyseessä on yksi Euroopan korkeimmista vuoristoalueista ja sillä sijaitseva Etna puolestaan korkein aktiivinen tulivuori. Etnan viineillä on ollut myös kunnia olla Sisilian ensimmäisiä, jotka ovat yltäneet italialaisen laatupyramidin DOC-tasolle.

Alueella tuotetaan eniten punaviinejä, mutta myös kuohuviiniä, valkoviinejä ja roseeta. Etnaa onkin leikkisästi kutsuttu Välimeren Burgundiksi. Etnan viineistä löytyy sopusuhtaisesti eleganssia, harmoniaa, hyvää hedelmäisyyttä ja energiaa.

Etna on aktiivinen tulivuori, joten alueella on paljon tuhkaa ja laavakiveä. Sateet ja tuuli ovat kovia, ja korkeuserot Sisilian saaren viinitarhoilla ovat suuria. Sanotaankin, että lämpötila putoaa aina kolmella ja puolella asteella kun kiivetään tuhat askelta ylöspäin. Tämä vaikuttaa luonnollisesti siihen, kuinka optimaalisen kypsyyden viinirypäleet saavuttavat satokauden aikana.

Persoonallisen tuliperäisen alueen viineiltä on lupa odottaa hyvää fiilistä ja erittäin korkeaa laatua, puhuttiinpa sitten punaviineistä, valkoviineistä, roseesta tai kuohuvasta. Etnan viinejä kannattaakin lähestyä ennakkoluulottomasti ja luottavaisesti. Kokeile itse, ovatko alueen viinit kulttimaineensa veroisia!

Perinteet ja uusin osaaminen samassa pullossa

Vivera Etna Rosso

Vivera Etna Rosso on sertifioitu luomuviini rypäleinään 100 % Nerello Mascalese. Ne kasvoivat tuliperäisessä maassa, pyöreiden kivien seassa. Rypäleet poimittiin käsin lokakuun ensimmäisellä viikolla, ja käyminen tapahtui jäähdytetyissä terästankeissa 28 °C lämpötilassa. Viini kypsyi hienojakoisen sakan päällä terästankeissa vuoden ajan, ja pullotuksen jälkeen se sai levätä vielä kaksi kuukautta.

Tuliperäinen maaperä antaa selkeän leimansa tähän viiniin, sen happorakenteeseen ja savuiseen suolaisuuteen. Kellarimestari vertaa tätä viiniä ystävän kohtaamiseen: se herättää aina lämpimiä tunteita ja tuo iloa.

Vivera Etna Rosso on täydellinen pastaviini ja erinomainen myös risottojen kanssa. Sen makupareja ovat myös mozzarella puhvelinmaidosta, ilmakuivatut kinkut, salamit ja muut leikkeleet, napolilainen pizza, aurinkokuivatut tomaatit, laadukas oliiviöljy sekä tuoreet yrtit.

Maultaan Vivera Etna Rosso on keskitäyteläinen, silkkisen tanniininen, eloisan hapokas, notkea, punaherukkainen ja tuliperäisen mineraalinen. Siinä on viipyilevät tanniinit, hapot, savuisuus ja suolaisuus. Tämä viini on persoonallinen ja tasokas.

Tutustu Vivera Etna Rossoon tästä.

Kokeile myös: Vivera Altrove Bio sekä Vivera Terra dei Soigni Bio. Ne tulevat samalta Etna-tuottajalta, mutteivät kuulu DOC-luokituksen alle niissä käytettyjen rypälelajikkeiden vuoksi.

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.