Highball cocktails

Highballit ovat Bar Maten vetonaula

Bar Mate? Mikä se on?

Bar Mate on Pienellä Roobertinkadulla sijaitseva baari, joka on erikoistunut highball-juomiin ja moderniin baariruokaan. Talossa tehdyt highball-cocktailit hiilihapotetaan itse ja tarjoillaan suoraan hanasta. Tarjolla on lisäksi erilaisia viinejä ja oluita sekä alkoholittomia juomia. Sisustukseltaan Bar Mate on loft-henkinen ja tarjoaa tunnelmallisen ympäristön rennolla ja iloisella funky- ja groovy-musiikillaan.

Bar Matea luotsaa Mika Ammunet, joka on kymmenvuotisella baarimestarin urallaan työskennellyt esimerkiksi maailman parhaisiin kuuluvassa cocktailbaari Bulletin Placessa Australiassa. Mika tunnetaan myös esimerkiksi Mate Hospitality -ideologiastaan, joka pyrkii kehittämään ravintola-alaa organisaatiotasolla. Kysyimme Mikalta muutaman kysymyksen cocktaileista, Bar Matesta ja ravintola-alasta.

Mikä on tällä hetkellä Bar Maten suosituin/tilatuin drinkki, Mika Ammunet?

Highballit. Koska highball-hanat ovat Bar Maten juttu ja pitkä ja raikas kiinnostaa ihmisiä. Nopeaa ja tasalaatuista. Fizzy, Fast and Fun. Yksi suosituimmista on Jamaican Me Crazy. Pitkä, raikas ja hieman erikoisempi. Ihmiset ovat koko ajan kokeilunhaluisempia. Mutta tämä on silti helposti lähestyttävissä, koska on tuttu highball-konsepti.

Jamaican Me Crazy on tehty kirkastetusta porkkana- ja limemehusta. Juomasta löytyy myös kuusenkerkkää ja kahta erilaista rommia sekä curaçaota.

Minkä uskot nousevan tulevan talven kuumimmaksi uudeksi jutuksi drinkeissä tai muuten ravintola-alalla?

Bold flavours / comfort food. Isoja ja rikkaita makuja. Esimerkiksi jälkiruokiin liittyvät ja pohjautuvat juomat. Kuin syksyinen omenapiirakka. Tunteet ovat pinnassa koronavuosien jälkeen.

Mikä on ollut unohtumattomin hetki urallasi?

Käännekohta oli selkeästi työskentely Australiassa yhdessä maailman parhaista baareista nimeltä Bulletin Place, joka antoi tiedot ja taidot oman baarin avaamiseen. Tästä jatkumona pitkäaikaisen unelman todeksi tuleminen, eli oman baarin avaaminen kesällä 2022 Helsingin ytimeen.

Jos voisit muuttaa jonkin asian tai epäkohdan alalla, mikä se olisi?

Yksi epäkohta on se, että päälliköillä (ja sitä kautta työntekijöillä) on liian raskaat päivät ja tunnit – riskinä on loppuun palaminen alalla. Valitettavan paljon pureskellaan ja sylkäistään ulos. Ihminen käytetään loppuun ja ihmisestä puristetaan viimeisetkin pisarat pois. Ratkaisuna voisi olla työmäärän ja vastuun jakauttaminen tasaisemmin organisaatioissa innokkaille ja motivoituneille työntekijöille. Yhteisöohjautuvuus on tulevaisuutta!

Mikä on parasta alan kilpailuissa?

Kilpailuilla pääsee haastamaan itseään, tutustumaan muihin alan tekijöihin ympäri Suomen ja maailman. Oppimiskäyrä kilpailuissa on todella nopea ja korkea. Lyhyessä ajassa tarttuu paljon oppeja matkaan. Ja vaikka kirkkain mitali ei aina tulisi kotiin, on monelle avautunut mahdollisuus uusiin yhteistöihin, työpaikkoihin tai avannut ovia uusiin paikkoihin.

Mistä haet inspiraation cocktaileihin?

Monesti se lähtee paikallisesta raaka-aineesta, jonka ympärille tuon tukemaan maailmalla tutuksi tulleita makuja. Joskus idea syntyy vain tarinan kautta, esimerkiksi jokin paikka tai teema antaa ensimmäisen idean tai sysäyksen, josta kekseliäästi muodostaa juoman. Joskus voi esimerkiksi olla mielessä tarina merestä tai vaikka nuotiosta, ja luon siihen cocktailin.

Esimerkiksi Jamaican Me Crazy syntyi kun luin jostakin, että Jamaikalla juodaan maitoa ja porkkanamehua yhdessä.

Haasteena pyysimme luomaan cocktailin, jonka inspiraationa toimisi vaahteranlehti ja sen värit. Hauskana sattumana juuri Jamaican Me Crazy toimii tähän sapluunaan.

Mikan mielestä kuusenkerkkä on kuin suomalainen vaahterasiirappi, ja vaahterasiirappi ja porkkana ovat tuttu yhdistelmä keittiömaailmasta. Värimaailmaan nämä raaka-aineet vihreän kuusenkerkän, oranssin porkkanan ja ruskean rommin myötä tuovat mieleen juuri syksyisen vaahteranlehden värit. Toki tämä juoma on vielä kirkastettu ikiaikaisella milk punch -menetelmällä.

Mikä olikaan milk punch?

Maitoa lämmitetään n. 76-asteiseksi (eli kun se kuplii) ja kun tähän lisää sitruspitoisen cocktailpohjan, happo ja maito leikkaavat kiinni ja kun tämä siivilöidään, saadaan kirkasta läpikuultavaa nestettä, jossa on rikas suutuntuma.

Kuka on Mika Ammunet?

Palkittu baarimestari Mika Ammunet on 10-vuotisella urallaan tehnyt töitä Helsingin parhaimmissa cocktailbaareissa ja saanut niistä uskoa lähteä Sydneyyn Australiaan, jossa hän teki töitä yhdessä maailman parhaimmista cocktailbaareista (Bulletin Place).

Vuonna 2022 hänet kruunattiin samalla viikolla Suomen parhaaksi baarimestariksi sekä Suomessa järjestetyssä PRO-Gaalassa että Ruotsissa järjestetyssä Bartenders’ Choice Awardsissa.

Mika on tunnettu myös Mate Hospitality -ideologiastaan, joka pyrkii kehittämään ravintola-alaa organisaatiotasolla, tehden työstä mielekkäämpää, aidompaa ja tehokkaampaa. Näillä eväillä hän on myös avannut Bar Maten kesällä 2022.

Kaikki kuvat: Timo Jalkanen

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.