petarda

Kesän ihanat roseet ruoalle, seurusteluun ja drinkkeihin

Kaunis kesäpäivä on kauniin kesäjuoman arvoinen. Roseet ovat kuin luotuja kevään ja kesän juhlistamiseen, ja ne ovat hyviä seurusteluviinejä sekä ruokajuomia.

Roseet ovat parhaimmillaan viilennettyinä, ja loihdit niistä myös upeita kesäisiä drinkkejä. Katso reseptit cocktailien maailmanmestarin ja cocktaildesignerin Greta Grönholmin suunnittelemiin roseedrinkkeihin täältä!

Raikas ja marjainen rosee saadaan punaisista rypäleistä. Rypäleiden kuoret ovat kosketuksissa rypälemehun kanssa vain lyhyen aikaa, jolloin viini saa heleän vaaleanpunaisen värin. Roseelle tyypillinen keveys tekee siitä täydellisen valinnan monelle ruoalle, joille punaviini tai valkoviini eivät ole parhaita vaihtoehtoja. Ne on tarkoitettu juotaviksi nuorina, jolloin hedelmäisyys ja raikkaus ovat parhaimmillaan.

Seurusteluviinien suosikit

Kevyinä ja kesäisinä juomina roseet toimivat hyvinä seurusteluviineinä. Seurusteluviineissä monen makua miellyttävät makeat tai puolikuivat vaihtoehdot. Ne kannattaa tarjoilla hyvin jäähdytettyinä.

Monte dos Amigos Rose on miellyttävä seurusteluviini Portugalista. Siinä on pientä makeutta, ja se sopii myös pienen syötävän, kuten sushin tai mietojen juustojen pariksi. Viinin tuottaja Casa Relvas on palkittu ”Earth Friendly Winery”, joka on sitoutunut ympäristötekoihin esimerkiksi vähentämällä merkittävästi vedenkäyttöä, istuttamalla suuren määrän puita tarhoilleen ja tuomalla apulaisiksi lampaita, jotta lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä voidaan vähentää.

Baron de Ley Rosado de Lágrima on elegantti ja tasapainoinen viini Espanjasta. Se on sopiva vaihtoehto seurusteluviiniksi kuivan viinin ystäville, ja on myös herkullinen aperitiivi. Tuottaja Baron de Ley on arvostettu suuri tuottaja, jolla on 1000 hehtaaria viinitarhoja klassisen Riojan alueella. Sen nykyinen päämaja oli ennen benediktiiniläisluostari, jossa viiniä tuotettiin munkkien komennossa aina vuoteen 1836 asti.

Ruoalle suositeltavat roseet

Roseet ovat myös monipuolisia ruokaviinejä. Kesällä monelle maistuu kevyt ruoka, kuten salaatit tai kalaruoat. Kevyitä vaihtoehtoja ovat myös vaaleat lihat. Näille kaikille löytyy mainioita roseita.

Meren antimille erinomainen valinta on kuohuva italialainen Col De Mez Spumante Rose Extra Dry, joka toimii myös aperitiivina. Tarjoile sen seurana esimerkiksi merellisiä salaatteja, lohta, savustettua kalaa tai äyriäisiä. Viini käy myös vegaaneille. Tuottaja Soligo on osuuskunta, jonka 600 jäsentä kasvattavat rypäleitä yli 1000 hehtaarin alueella Italian Trevisossa.

Kanan, kalkkunan ja pastan kaveriksi suosittelemme Orsogna Lunaria Ramoro Pinot Grigio Roseta Italiasta. Puolikuiva ja hedelmäinen viini on luomua, vegaaninen ja biodynaaminen. Tuottaja Cantina Orsogna tuottaa useita vegaanisia ja Demeter-sertifioituja biodynaamisia viinejä, jotka huomioivat luonnon kiertokulun.

Vaaleanpunaista kuohuvaa

Kauniista roseesta saadaan tietenkin myös vähintään yhtä ihanaa kuohuvaa. Vaaleanpunaiset kuohuviinit sopivat seurustelun lisäksi usein pienten makeiden seuraksi.

Esimerkiksi italialainen Tosti Prosecco DOC Rose ilahduttaa nimensä mukaisesti proseccon ystäviä. Sen kanssa maistuvat pikkusuolaiset, mutta myös jälkiruoat, kuten macaron-leivokset. Viini on vegaaninen. Sen tuottajalla, Tostin viinitalolla, on pitkä osaaminen viininvalmistuksesta: talon historia alkaa jo vuodesta 1820.

Roseeta löytyy myös ylellisenä samppanjana. Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Rosé on upea samppanja, joka sopii monipuolisesti seurustelujuomaksi, jälkiruoille kuin rasvaiselle kalalle tai vaaleille lihoille. Nicolas Feuillatten kuuluisat samppanjat ovat Ranskan markkinoiden ykkönen ja koko maailmassa kolmantena.

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.