kuohuviinilasit

Millä kuohuviinillä kohti kesää?

Samppanja, cava, prosecco, asti, sekt, crémant, roseekuohuviini… Kuohuviineistä on moneksi, ja kuplat tuovat juhlan tuntua joka tilanteeseen, ympäri vuoden.

Kuohuviinejä tuotetaan ympäri maailmaa eri tyyleillä ja menetelmillä, ja moni asiakas saattaakin pyytää nimenomaan esimerkiksi cavaa tai proseccoa. Monia kuohuvia saa nykyään myös roseeversioina, joiden tuoksu ja maku ovat erityisen marjaisia ja kesäisiä. Uusi tulokas on roseeprosecco, jota on nykyään mahdollista tuottaa Italian viinilaissa tapahtuneen muutoksen myötä.

Kuohuviinit toimivat erinomaisesti aperitiiveina, ja useat niistä ovat monipuolisia ruokajuomia. Roseekuohuviinit monipuolistavat gastronomisia mahdollisuuksia vielä entisestään, ja niistä löytyy usein sopivia vaihtoehtoja jopa jälkiruokapöytään.

Kuohuviineistä on helppo varioida myös lukuisia mielenkiintoisia drinkkejä. Pääset selaamaan kuohuviinicocktaileja ja muita cocktailpankkimme reseptejä sisäänkirjautuneena ammattilaisasiakkaana. Tästä pääset cocktailreseptipankkiin!

Alla valintamme eri kuohuviinityyppien parhaimmistosta sekä vinkit kuohuviinidrinkeiksi.

nicolas feuillatte reserve exclusive

Samppanja

Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut

Samppanjoiksi saa kutsua vain Champagnen alueella alkuperäisellä samppanjamenetelmällä valmistettuja kuohuviinejä. Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier ovat samppanjan tyypillisiä rypäleitä, ja samppanjat jakautuvat useisiin tyyppeihin vuosikertasamppanjoista vakiosamppanjoihin. Viinitaloilla on myös omat tyylinsä.

Nicolas Feuillatten samppanjatalon valikoiman kulmakivi on tämä vakiosamppanja, Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut.

Réserve Exclusive tavoittaa upeasti Nicolas Feuillatten nykyisen tyylin kepeydellään, eloisuudellaan ja raikkaudellaan ja on hieno osoitus siitä, mihin Champagnen moderni jättiläinen pystyy. Osuuskunnassa on jäseninä 5000 viljelijää.

Tuoreiden hedelmien tyylikäs vivahteikkuus yhdistyy kypsään monimuotoisuuteen tässä tasapainoisessa, pitkässä ja raikkaan hapokkaassa samppanjassa. Erinomainen aperitiivi on myös herkullinen kumppani pienten suupalojen tai meren antimien kanssa tarjottavaksi. Poikkeuksellinen monikäyttöisyys ja tasokas eleganssi tekevät tästä ikonisesta samppanjasta erinomaisen valinnan minä tahansa hetkenä.

Tutustu tuotteeseen tästä.

hedelmäinen drinkki

Cava

Parés Baltà Brut b

Hapokas Kataloniasta kotoisin oleva cava on monille sopiva ja helposti lähestyttävä kuohuviini, joka valmistetaan samppanjamenetelmällä. Maussa on raikasta sitrusta ja mineraalisuutta, ja kellarikypsytys on tuonut mukaan paahteisuutta. Cavaa voidaan tehdä useista eri lajikkeista, jotka tuovat makuun ja tuoksuun omat sävynsä. Tyypillisiä ovat esimerkiksi Parellada, Macabeo ja Xarel·lo.

Näistä lajikkeista tehdään myös Parés Baltà Brut b -luomukuohuviini, joka sopii myös vegaaneille. Sekoitusta hallitsee Parellada, joka tulee Penedeksen korkeimmilta vuorilta ja antaa viinille kukkeaa raikkautta kasvupaikan erityisen mikroilmaston ansiosta. Macabeo tuo siihen hedelmäisyyttä, ja Xarel·lo vartaloa. Parés Baltà Brut b:tä leimaavat luomuviinin vivahteikkuus ja harmonia. Monikäyttöisen cavan kera voi tarjoilla esimerkiksi tapaksia tai kala- ja äyriäisruokia. Se käy hyvin myös aperitiiviksi.

Drinkkivinkki: Kokeile hedelmäistä ja nopeaa Parés Baltà Fruitbom Lift Upia (muistathan kirjautua ensin).

Tutustu tuotteeseen tästä.

Prosecco

Soligo Prosecco DOC Treviso Brut

Koillis-Italiasta tulevan proseccon rypäleenä on Glera, ja viinin käyminen tapahtuu tankeissa. Proseccolle on ominaista raikkaan tuore hedelmäisyys, ja siinä on usein päärynän ja omenan sävyjä.

Soligo Prosecco DOC Treviso Brutin Glera-rypäleet ovat peräisin Trevison alueen tarhoilta. Ne poimittiin syyskuussa, ja hidas käyminen valikoiduilla hiivoilla terästankeissa on säilyttänyt niiden kukkean hedelmäisyyden. Toinen käyminen tapahtui Charmat-menetelmällä. Helposti lähestyttävä ja monikäyttöinen viini on palkittu useaan kertaan. Tämä Prosecco sopii myös vegaaneille.

Maultaan Soligo Prosecco DOC Treviso Brut on kuiva, kevyt, hapokas, kukkean hedelmäinen ja yrttinen. Sen kanssa sopivat tarjottavaksi esimerkiksi marinoitu kala, äyriäispasta tai esimerkiksi sellaiset pastaruoat, joissa on voita ja salviaa. Se käy hienosti myös salaattien tai pikkusuolaisten vierelle.

Drinkkivinkki: Hedelmäisestä Soligo Prosecco DOC Treviso Brutista loihdit nopeasti esimerkiksi Bellinin tai Hugon (muistathan kirjautua ensin).

Tutustu tuotteeseen tästä.

Tosti Asti

Moscato d’Asti

Tosti Asti Dolce

Astit ovat Piemontesta kotoisin olevia, yleensä makeita ja siten monille jälkiruoille sopivia kuohuviinejä. Niissä on rypäleenä hyvin aromaattinen Moscato.

Tosti Asti Dolce on hyvin perinteinen viini, jota Boscan perhe on tuottanut Canellin seudulla Piemontessa jo 200 vuotta. Suosittu Asti miellyttää monia, ja se käy tarjottavaksi makeiden herkkujen parina tai makeiden viinien ystävälle sellaisenaan. Esimerkiksi kesäisen kermaisen mansikkakakun kanssa tämä sopii tarjottavaksi paremmin kuin juuri mikään muu. Se on erinomaista seuraa myös kypsille, makeille hedelmille ja marjoille tai hedelmäsalaatille. Matala-alkoholinen (7%) viini on maultaan makea, päärynäinen, rusinainen ja raikkaan hapokas.

Drinkkivinkki: Makeasta Tosti Asti Dolcesta saat myös esimerkiksi Tosti Sourin (muistathan kirjautua ensin).

Tutustu tuotteeseen tästä.

Katse brut ja halloween

Sekt

Katse Brut

Saksassa tuotetaan paljon laadukkaita kuohuviinejä, ja saksalaista kuohuviiniä kutsutaan sektiksi. Sekt valmistetaan pääsääntöisesti tankkikäymismenetelmällä, ja rypälelajikkeet ovat kuohuviinityypin sisällä hyvin monimuotoisia.

Saksasta tulee esimerkiksi Katse Brut, joka täydentää monelle tuttua ”apinaviinien” sarjaa. Rypäleinä tässä sektissä ovat Airen ja Trebbiano, ja Charmat-metodilla valmistettu kuohuviini on pakattu ympäristöystävällisempään kevytlasipulloon hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Näyttävään mustaan gorillapulloon pakattu Katse Brut käy hyvin esimerkiksi kesäterassille seurusteluviiniksi ja tarjottavaksi pikkusuolaisten, alkupalojen sekä esimerkiksi sushin kanssa. Maultaan se on kuiva, raikkaan hapokas, herukkainen, sitruksinen, raparperinen ja yrttinen.

Tutustu tuotteeseen tästä.

Crémant

Wolfberger Crémant d’Alsace Brut

Crémantit tehdään samppanjamenetelmällä, ja ne ovat monikäyttöisiä ja monipuolisia kuohuviinejä, joita on helppo lähestyä. Crémanteja tulee etenkin Alsacesta, mutta myös monilta muilta alueilta, kuten Loiren jokilaaksosta ja jopa Luxemburgin puolelta. Crémantit ilmentävät alueensa tyyliä, ja eri alueilla on omat vivahteensa ja rypäleensä, joita sen crémanteihin käytetään.

Crémanteihin tutustuva voikin aloittaa makumatkansa Wolfberger Crémant d’Alsace Brutista, joka tulee Alsacen alueen suurimmalta tuottajalta. Wolfberger tuottaa kaikkia alueen viinityyppejä, mutta erityisen tunnettu talo on nimenomaan crémanteistaan.

Erittäin kuivassa Wolfberger Crémant d’Alsace Brutissa maistuu puhdas hedelmäisyys, sitruksisuus, keltaluumuisuus ja siinä on pirteät hapot. Monikäyttöinen crémant sopii tarjottavaksi esimerkiksi brunssilla aperitiivina sekä kevyiden ruokien kumppanina, kuten kalaruokien tai vaalean lihan vierellä. Rypäleinä ovat Riesling, Pinot Blanc, Pinot Auxerrois ja Pinot Gris.

Tutustu tuotteeseen tästä.

soligo prosecco rose

Myös proseccoa saa roseena

Soligo Prosecco Rosé

Prosecco valmistetaan Glera-rypäleestä, mutta lainmuutos mahdollistaa nyt myös Pinot Noirin käytön. Kymmenen prosenttia Pinot Noiria, ja tulos on hienostuneen vaaleanpunainen ja heleä hurmuri, roseeprosecco!

Soligo Prosecco Rosé valmistetaan tankkikäymismenetelmällä. Käymisessä viinin lämpötila pidetään alhaisena ja käyminen hitaana, jotta viinin maksimaalinen hedelmäisyys saadaan säilytettyä. Maku on kuiva, raikkaan hapokas, metsämarjainen, herukkainen, helposti lähestyttävä ja tasapainoinen.

Soligo Prosecco Rosé on hyvin tyylikäs valinta aperitiiviksi, ja niin meren antimet kuin hienostuneet leikkeleet ja miedot juustot ovat erinomaista tarjottavaa sen kanssa.

Tutustu tuotteeseen tästä.

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.