Postin jakelu on ajoittain ruuhkautunut. Pyydämme, että huomioitte tämän tilausten toimitusaikataulussa. Mahdollinen toimitusviive on erityisen tärkeää ottaa huomioon mikäli kyseessä on toimitus, jonka aikataulu on kriittinen, esimerkiksi toimitus tiettyyn tilaisuuteen. Iso osa toimituksista menee perille normaalilla aikataululla, mutta haluamme korostaa tässä tilanteessa ennakoimisen tärkeyttä.

mojito osat

Mojitosta on moneksi

”Yksi Mojito, kiitos!”

Moni on varmasti ollut tuon tilauksen tekijänä sekä sen vastaanottajana. Se ihastuttaa ja vihastuttaa. Varsinkin nauttijaansa se enemmän ihastuttaa. Vuodesta toiseen, hetkestä seuraavaan.

Tuo mintun, limen ja rommin liitto tuntuu muodostuneen jo klassikoksi, kun puhutaan kesäisistä ja raikkaista cocktaileista. Ikään kuin vertauskuvaksi kesäisestä juomasta. Mojito onkin noussut kenties jopa kaikkien aikojen suosituimmaksi cocktailiksi.

Miksi?

Yhdelle Mojito tuo muiston ulkomaan matkasta, toiselle kaveriporukan kesäillasta mökillä, jossa juotiin liiankin monta mojitoa, tai illasta serviisissä jolloin asiakkaat tilasivat pelkkiä mojitoja.

Mikä siinä Mojitossa on sitten niin ihmeellistä? Mistä se tulee ja kyllästyvätkö ihmiset siihen ikinä? Onko klassikkodrinkki muuntautumiskykyinen?

Mojito on alun perin kuubalainen cocktail-juoma. Nimen alkuperästä ei ole varmuutta, mutta sen on arveltu olevan viittaus espanjan kielen sanaan “mojar” eli kostuttaa.

Se tehdään perinteisesti vihermintustarommistasokeriruo’on mehusta, limetistä ja soodavedestä. Erilaiset syntytarinat yhdistävät sen mm. Sir Francis Draken seurueeseen 1500-luvulle ja onpa sen suosiota kohottanut 1900-luvulla kirjailija Ernest Hemingway, joka oli mieltynyt kyseiseen cocktailiin. Mojito on siis ollut vuosikymmenestä toiseen enemmän tai vähemmän ihmisten suosiossa. Ja miksipä ei olisi, onhan se herkullinen, sellaisenaan tai esimerkiksi alkoholittomana versiona, jolloin siitä voi käyttää nimitystä Virgin Mojito.

Tärkeintä herkullisessa Mojitossa ovat tietenkin raaka-aineet.

Laadukas rommi on tärkeä pohja Mojitolle. Vaalea rommi sopii cocktailiin hyvin, mutta oman mieltymyksen mukaan voi kokeilla tummiakin rommeja, jotka tuovat syvyyttä makumaailmaan.

Mintun olisi hyvä olla tuoretta. Mintun parhaat aromit saa esille, kun lehtiä puristaa kevyesti käsien välissä juuri ennen käyttöä. Lehtiä ei kannata murskata tai nirhata, koska se korostaa kitkeryyttä.

Limen olisi tärkeä olla mehukas. Kivikova tai jääkaappikylmä lime ei usein anna tarpeeksi mehua tai se voi olla (liian) kirpeän makuista. Limeä kannattaa myös pyöräyttää pehmeästi painaen käsissä tai pöytää vasten ennen leikkaamista.

Vaalea ruokosokeri on Mojitoon hyvä valinta, mutta toki mikä tahansa sokeri tai sokerimehu ajaa asiansa. Kevyesti kupliva laadukas soodavesi sekä jäämurska antavat loppusilauksen. Parhain lasi Mojitolle on korkea highball-lasi, mutta tämäkin on muunneltavissa. Mikäli janoisia on enemmän, voi Mojiton helposti valmistaa myös kannuun tarjoiltavaksi, jossa se säilyttää hyvin maut ja aromit.

mojito vadelma

Erilaisia variaatiota Mojitosta on myös helppo tehdä. Lisäämällä esimerkiksi marjoja tai hedelmiä ns. normaaliin pohjaan, jolloin murskaat marjat tai hedelmät kevyesti limen ja sokerin kanssa, ja tämän jälkeen kevyesti mintun kanssa, saat moneen makuun sopivia cocktaileja aikaiseksi. Esimerkiksi Mango Mojito, Mansikka Mojito, Mustikka Mojito jne. Vain mielikuvitus on rajana!

Ja onpa Mojito mahdollista laittaa hanaankin, kuten maailmalla on jo hetken tehty. Toki tämä tarvitsee esivalmistelua sekä oikeanlaiset välineet.

Sanottakoon, että kaikessa yksinkertaisuudessaan Mojito ansaitsee paikkansa kaikkien aikojen yhtenä suosituimmista juomista jo pelkästään sillä meriitillä, että se on helppo valmistaa, helppo nauttia sekä helppo varioida. Mojitosta on moneksi.

Alta löydät klassisen Mojiton reseptin. Muista myös kupliva Sparkling Mojito ja inkiväärinen Ginger Mojito, jotka löydät cocktailohjepankistamme.

Klassikoiden klassikko!

Klassinen Mojito

 • 4 cl vaaleaa rommia
 • 10-15 lehteä tuoretta minttua
 • ½ lime lohkoina
 • 2 tl vaaleaa ruokokidesokeria
 • soodavettä
 • jäämurskaa
 • koristeeksi mintunoksa

Aseta limelohkot korkean lasin pohjalle. Murskaa limejä muddlerilla. Purista mintunlehtiä kevyesti käsiesi välissä ja lisää ne lasiin.

Lisää lasiin ruokosokeri. Täytä lasi jäämurskalla. Kaada päälle rommi ja täytä lasi lopuksi soodalla. Sekoita kevyesti baarilusikalla tai vastaavalla. Koristele juoma halutessasi limelohkolla ja mintunoksalla. Mojito sopii hyvin pillillä nautittavaksi.

Resepti löytyy myös cocktailreseptipankistamme täältä (muistathan kirjautua ensin sisään).

Mojitot koko porukalle

Mojito-kannu

n. 10 henkilölle

 • 3 limeä lohkoina
 • 1 iso ruukku minttua
 • 1 dl ruokosokeria
 • 3 dl vaaleaa rommia
 • 7 dl soodavettä

Aseta limelohkot kannun pohjalle. Murskaa limejä muddlerilla. Purista mintunlehtiä kevyesti käsiesi välissä ja lisää ne kannuun.

Lisää kannuun ruokosokeri. Täytä kannu jäillä/ jäämurskalla. Kaada päälle rommi ja täytä kannu lopuksi soodalla. Sekoita huolellisesti baarilusikalla.

Resepti löytyy myös cocktailreseptipankistamme täältä (muistathan kirjautua ensin sisään).

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille. OLETKO TÄYSI-IKÄINEN