korkkivika

Onko korkkivika voitettu?

The Drinks Business -juomauutisjulkaisu kertoo, että maailman suurin korkin valmistaja Amorim on tehnyt läpimurron korkkivian kitkemiseksi tuotteistaan.

Korkkivika hennoimmillaanhan on aistittavissa vain hedelmäisyyden puutteena viinissä. Pahimmillaan se taas on hyvin ilmeinen: selvä tunkkainen, maamainenkin, paha haju.  Korkkivika voi tietysti johtua useista erilaisista kemiallisista yhdisteistä, mutta yksi on yleisyydessään ylitse muiden: TCA eli trikloorianisoli. Sitä syntyy, kun jotkin sienilajit reagoivat sellaisten klooriyhdisteiden kanssa, joita käytetään korkkimateriaalin puhdistamiseen.

Sama aistittava lopputulos voi joutua viiniin tai muuhun juomaan myös esimerkiksi puunsuoja-aineista, joita on käytetty vaikkapa viinikellarin puisissa rakenteissa, jopa kuormalavoissa. Korkkivian kaltaisia aromeja löytää harmillisesti joskus siis myös ihan muista tuotteista kuin viinistä, mm. valkosipulissa on useammankin kerran tullut vastaan.

Mutta nyt korkkivalmistaja Amorim kertoo, että he ovat kehittäneet tavan poistaa kaikki havaittava TCA tuotantolinjoiltaan. Tämä on hieno uutinen, sillä näin suuren valmistajan ollessa kyseessä maailmassa tullee olemaan huomattavasti vähemmän luonnonkorkilla suljettuja pulloja, joissa suljennan TCA-jäänteet pilaisivat vaivalla tehdyn hienon viinin.

Tätä keksimäänsä uutta teknologiaa Amorim kutsuu nimellä Naturity, sillä heidän mukaansa keinotekoisia aineita ei tarvita prosessissa. Tarkka menetelmä on tietenkin kilpailusyistä salainen. Sen lanseeraus ajoittuu vuoden 2021 alkuun. Hyvä uutinen on myös, ettei se lisää kustannuksia Amorimin asiakkaille.

The Drinks Business kertoo lisäksi, että toinen korkkivalmistaja Cork Supply on myöskin aiemmin tänä vuonna ilmoittanut kitkeneensä TCA:n tuotteistaan, heidän keksintönsä nimi on InnoCork. Se ei myöskään lisää tuotteen kustannuksia ja nosta hintaa.

Otamme nämä uutiset ilolla vastaan! Tästä pääset lukemaan koko The Drinks Business -julkaisun artikkelin aiheesta.

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.