Vastuullisuudessa on voimaa: Norex nousee uusiin sfääreihin

“Vastuullinen toiminta on edellytys onnistumiselle. Se on kaikki kaikessa”, toteaa Tomas Lönnberg, Norexin toimitusjohtaja. “Se on bisneksen perusta.” 

Ajatus isosta loikasta vastuullisuuden saralla lähti erään työntekijän nostosta viime keväänä. Yritys kuunteli ja toimi. Askel oli luonnollinen, sillä myös Norexin arvot edellyttävät vastuullisuuteen paneutumista. Samoin lain tiukkenevat vaatimukset ja selkeä kilpailuetu toimivat kannustimina. “Meille vaan tuli tunne, että nyt on oikea aika.” 

Sanoista tekoihin

“Takana on ensimmäinen ESG-kartoituksen työpaja, jossa perehdyttiin lainsäädäntöön, nykytilanteeseen ja muun muassa sosiaaliseen vastuuseen, eli kaikkiin niihin vaikutuksiin, joita yrityksen toiminnalla on eri ihmisryhmille ja yhteisöille”, kertoo HR-asiantuntija Tea Haaranen. “Seuraavaksi vuorossa on työpaja, jossa pureudutaan ympäristövastuuseen ja päästölaskentaan, joka on tarkoitus saada automatisoitua järjestelmiimme ja normaaliin arkeemme. Tämän jälkeen pystymme asettamaan tarkempia tavoitteita hiilijalanjälkeen liittyen ja aloittaa tarvittavat toimenpiteet niiden saavuttamiseksi”, hän lisää. Isoa kokonaisuutta hoitamaan on järjestetty lisävoimia. Norexilla aloittaa työharjoittelija, jonka tehtävänä on toteuttaa hankintojen ja toiminnan päästöjen seurannan järjestelmä.   

“Maahantuojana meidän tulee olla vastuullinen kumppani hankinta päässä, miettien mistä tuotteet hankimme ja roudaamme tänne. Oleellinen tekijä on myös pakkausmateriaalit: miten voimme tehdä niiden osalta vastuullisempia päätöksiä. Pyrimme löytämään yhteistyössä kumppaniemme kanssa vastuullisempia pakkausmuotoja ja tuotantotapoja, joilla vastataan nykypäivän vaateisiin”, Lönnberg sanoo. 

Kaiken kaikkiaan Norex on tähän mennessä tunnistanut neljä tavoitetta, joita aiotaan lähteä edistämään. “Keskitymme sellaisiin seikkoihin, joilla saadaan aikaan suurin vaikutus”, Haaranen selittää. Ensimmäisenä työn alle tulee Code of Conduct, joka sisältää organisaation omia hyvän liiketavan periaatteita ja eettisiä pelisääntöjä.

Vastuu alkaa omalta toimistolta

Vaikka nyt onkin kartoituksen aika, on vastuullinen ote ollut jo kauan osana Norexin arvomaailmaa ja löytänyt tiensä myös käytäntöön. “Nykytilassa vastuullisuus näkyy ehkäpä kaikkein eniten meidän henkilöstön hyvinvoinnin edistämisenä. Mitä parempi balanssi vapaa- ja työajalla on, sen parempi fiilis porukalla on. Silloin heillä on paremmat voimavarat myös työntekoon. Niin yksinkertaista se on”, Lönnberg selittää. “Perusasiat pitää olla kunnossa ja työterveyshuollon tulee olla mintissä, mutta sen lisäksi sosiaaliseen vastuuseen kuuluu kaikkea muutakin”, hän lisää. Norexilla onkin käytössä oma whistleblowing -ilmoituskanava ja yritys omaa varhaisen tuen mallin. “Tuotamme myös henkilöstökyselyn vuosittain, jossa arvioidaan työhyvinvoinnin aste. Joka vuosi on jotain kehitettävää ja me panostamme siihen. Ehkäpä näiden toimien takia eNPS-tuloksemme on 68 ja vastausprosentti aina täydet sata, toteaa ylpeä toimitusjohtaja. “Meillä uskotaan merkitykseen. 

“Vastuullisuus näkyy myös Norexin laajassa määrässä luomutuotteita, joita on yli 100”, Haaranen huomauttaa. “Myös ympäristövastuullisia pakkauksia on reilut 80”, hän lisää. Lönnberg nostaa esille Norexin oman merkin, Katse-viinisarjan. “Se on se apina-viini, joka lähti aikoinaan hauskasta ideasta. Mutta sen mukana tuli vastuu”, hän sanoo. “Kun me olemme ottaneet gorilloista kuvia pyytämättä ja isketty ne pakkauksen kylkeen, me olemme takaisinantovelvollisia. Olemme tuotteen lanseerauksesta lähtien rahallisesti tukeneet gorilloiden suojelua Gorilla Fundin kautta – ja pidämme huolen, että tuoteperhettä myydään ekologisissa pakkauksissa.”

Vuoden 2024 alussa nyt työn alla oleva kartoitus valmistuu ja alkaa seuraava vaihe, eli mittareiden ja tietojen keruun vieminen järjestelmiin, sekä tarkempien tavoitteiden ja niiden saavuttamiseksi tarvittavien toimenpiteiden suunnittelu. Lönnberg kutsuukin kaikki seuraamaan Norexin matkaa kohti vastuullisempaa huomista. “Minulla on kaksi lasta ja haluan itse kantaa korteni kekoon, jotta me emme tuhoa tätä maapalloa. Jätetään tästä parempi paikka lapsillemme.”

tomas lönnberg

Tomas Lönnberg

Toimitusjohtaja

050 354 3210

tomas.lonnberg@norex.fi

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.