Viiniköynnösten viettelemä – kun intohimosta tulee ura

“Intohimo viinejä kohtaan siirtyi minuun jo äidinmaidosta”, naurahtaa Suvi Sinivirta, Norexin myyntijohtaja. Viineihin ja ruokaan tunteen palolla suhtautuvien vanhempien seurassa hän on kierrellyt Euroopan viinitiloja jo pienestä tytöstä asti.  

Vanhempien jalanjäljissä viinin harrastajaksi kasvanut Suvi ei kuitenkaan alunperin hakeutunut alalle töihin. “Olen kasvatustieteiden maisteri. Valmistumisen jälkeen en kuitenkaan heti löytänyt koulutusta vastaava työtä. Mietin missä muussa olen hyvä ja totesin, että viineistä minä ainakin tiedän jotain, joten päätin hakea töitä niiden parista. Sen piti olla väliaikainen ratkaisu, mutta toimiala vei mennessään”, hän hymyilee. 

Isän tyttö

“Minulla on isäni kanssa jaettua intohimoa viinejä kohtaan, se yhdistää meitä vahvasti. On oikeastaan yllättävää, miten samantyyppinen makuaisti meillä on. Olemme usein maistelleet samoja viinejä ja keskustelematta asiasta, kirjoittaneet aivan identtiset muistiinpanot. Perheen kesken on jaettu monia hyviä lounas- ja illallishetkiä”, Suvi muistelee lämmöllä. 

Kun sekä ruoka että viini ovat lähellä sydäntä, kumpi edellä mennään illallispöytään, ruoka vai viini? “Se vaihtelee”, Suvi nauraa. “Molemmat suunnat toimivat. Jos käsillä on ihanat ruoan raaka-aineet, niihin etsitään sopiva viini. Jos taas jokin tietty viini inspiroi juuri sillä hetkellä, lähdetään menua miettimään juoman lähtökohdista.” 

Suvin perheellä on ranskalainen lähestyminen joulunviettoon: tarjolla on paljon mereneläviä, ostereita, hummeria ja suomalaisesta joulupöydästä graavikalat ja mädit. “Joulun juomatarjoilu on aika samppanjaan painottuva. Toki avaamme myös hyvän Burgundin punaviinin, joka tarjoillaan joulun pääruoan, poron, kanssa, mutta muuten mennään laadukkailla kuplilla.”

Juhlajuomien valinnassa Suville on tärkeää myös kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys. “Mitä laadukkaampaa viiniä ostaa, sitä varmempi voi olla, että juoma tulee vastuulliselta tuottajalta. Kun viiniä tehdään vuosisatojen perinteellä, siellä on ympäristön ja sosiaalisen vastuullisuuden arvostus olemassa.”

Joulun juomat: säännöt on tehty rikottaviksi

Joulun ruoan ja juoman yhdistämiseen ei Suvin mielestä ole ehdotonta sääntöä, jota tulisi orjallisesti noudattaa. “Esimerkiksi kala ja valkoviini. On olemassa ihania punaviinejä, jotka istuvat joulun kaloihin, hän sanoo. “Tärkeintä on, että viini ja ruoka ovat samassa linjassa: kun nähdään vaivaa ja tehdään huolella ruokaa, se on se hetki, jolloin kannattaa satsata viininkin.” 

“Toisinaan koen, että me suomalaiset olemme isossa kuvassa vielä epävarmoja viinin harrastajia. Haemme paljon hyväksyntää kirjoituksista, arvioista tai juomien ansaitsemista mitaleista. Loppujen lopuksi se on turhaa, koska kaiken lähtökohta on se, että pidätkö lasissa olevasta viinistä vai et”, Suvi huomauttaa. “Viini on myös historiallisesti otettu liian vakavasti: se on kuitenkin vain maataloustuote, joka on tarkoitettu nautittavaksi.”

Suomalaisten kuluttajien mielestä joulupöytään valittavien juomien etiketillä on väliä. “Kun ihmisten kulutuskäyttäytymistä on tutkittu, etiketti on isossa roolissa – tosin eri tavoin erilaisille kuluttajille”, Suvi kertoo. “Toiset kaipaavat uskottavuutta ja klassista ulkonäköä, kun taas toiset etsivät kreisimpää ja modernimpaa lähestymisiä etikettiin. Me emme kuitenkaan juo etikettejä, joten kokemuksen karttuessa päätös kannattaa rohkeammin tehdä maun ja tuoksun perusteella.” 

Juomisen lisäksi viinit ovat Suvin mielestä oiva joululahja – ainakin, jos tuntee lahjansaajan. “Saajan makuun hankittu viini on harkittu ja laadukas lahja, joka tulee käyttöön, eikä jää kaapin perälle pölyttymään.” 

Suvi Sinivirta

Suvi Sinivirta

Myyntijohtaja, Alko

040 589 3347

suvi.sinivirta@norex.fi

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.