cocktail bar

World Bartender Day – baarimestarit valokeilassa

World Bartender Dayta eli maailman baarimestareiden päivää juhlitaan 24. helmikuuta. Baarimestareiden päivällä nostetaan esiin baarimestareiden merkittävää roolia ravintolaelämysten luomisessa ja kiinnitetään huomiota siihen, millaista ammattitaitoa ja lahjakkuutta tiskien takaa ympäri maailman löytyykään.

Greta Grönholmille baarimestarin uralle päätyminen on peräisin ”jo äidinmaidosta”, sillä hän jatkaa isovanhempiensa perustaman perheyrityksen perinnettä Loimaan Seurahuoneella. Palvelualojen ja luovuuden yhdistäminen on hänelle muutenkin luontaista ja ellei Greta olisi baarimestari, arvelisi hän työskentelevänsä vaikkapa vaatteiden myyjänä jonkin alan suunnittelijana.

Baarimestarin työssä on lupa käyttää luovuutta, ja cocktailien suunnittelussa Greta näkeekin vain taivaan olevan rajana. Erilaiset kokemukset ravintola-alalta tietenkin myös tukevat toisiaan; esimerkiksi keittiötaustasta voi saada paljon rikkautta makujen yhdistelyyn. Paljon ammennettavaa on myös upeasta kotimaisesta luonnostamme, Greta muistuttaa.

”Meillä on todella paljon hyviä suomalaisia tuotteita, joista kannattaa olla ylpeä. Ja ne raaka-aineet! Ei kovin monissa muissa maissa voisi käydä vain poimimassa metsästä puolukoita tai mustikoita tai löytää vaikka lakkoja.”

Gretan intohimo cocktaileihin on vienyt myös kilpalavoille, ja hänet on kruunattu muun muassa cocktailien maailmanmestariksi. Greta kertoo saavansa kilpailemisesta sen verran paljon iloa ja energiaa, ettei sekään jännitä tai haittaa suoritusta ”vaikka olisi siinä tuhat ihmistä katsomassa”. Hän on tuttu kasvo myös Suomen baarimestareiden ja kannattajien kerhon eli FBSK:n puheenjohtajana.

Pääset lukemaan lisää FBSK:sta tästä artikkelista.

Baarimestarin työ on tunnetusti paljon muutakin kuin tuoppien laskemista. Suuri osa ammattitaidosta muodostuu esimerkiksi asiakaspalvelusta ja hyvästä sosiaalisesta pelisilmästä. Klassikkotilaus ”tee mulle joku hyvä drinkki” onkin näytön paikka lukea asiakasta ja tämän fiilistä, ympäristöä ja koko tilannetta muutenkin. Greta kertoo olevansa lisäksi kausipersoona, ja cocktaileissa näkyvätkin myös vahvasti vuodenajat.

Suosittuja klassikkodrinkkejä Loimaan Seurahuoneella on esimerkiksi gin & tonic, joka maistuu niin ravintolan kuin yökerhon puolella. Lisäksi menee spritzejä, joista on saatu maistella viime aikoina glögiversiotakin talvikauden mukaisesti.

Kuva: Mika Levälampi

Baarimestareiden lahjakkuudelle ja ammattitaidolle Greta toivoo lisää arvostusta nyt ja tulevaisuudessakin. Koronavuodet iskivät ravintola-alaan kipeästi, minkä seurauksena moni kokenut tekijä lähti alalta ja alalle toivotaan paljon lisää nuoria ja uusia työntekijöitä. Ravintola-alassa on paljon puolia ja se myös antaa paljon, sillä esimerkiksi mahdollisuudet kansainvälistyä ja työskennellä ulkomailla pitävät monia ovia auki. Ala on myös yhtä suurta perhettä, kuten Greta sanoo.

”Kun oppii ja osaa baarihomman, niin mikäpä estää muuttamasta vaikka Englantiin ja kysymästä, tuntisiko joku jotakuta. Loppupeleissä maailma on nimittäin aika pieni, ja tällä alalla haluamme auttaa toisiamme.”

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.