Avainasiakaspäällikkö Jan-Martin Rossin rohkeus heittäytyä uusiin haasteisiin vei Norexille.

Jan-Martin Rossi on yksi Norexin avainasiakaspäälliköistä ja sommelier. Hänen työpöydälleen kuuluu myyntiä, konsultointia sekä koulutusta asiakkaille pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla, erityisesti Tampereella. Myös Turusta löytyy hänen asiakkaitaan, kuten Ravintola Kaskis ja Kakolanruusu sekä Star Wine Listiin kuuluva Vinho-viinibaari.

Elokuvan innoittamana viini- ja juomamaailman ammattilaiseksi

Ennen Norexia Jan-Martinilla on ollut takanaan pitkä ura ravintolamaailmassa. Hän on toiminut tarjoilijasta ravintolan osakkaaksi asti. Tie alkoholijuomien pariin löytyi jo nuorena, Tom Cruisen Cocktail-elokuvan innoittamana.

“Se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Elokuvassa ihmisillä oli hyvä fiilis ja siinä näytettiin todellista baarimestaricharmia. Tämän takia halusin ennen kaikkea oppia itse tekemään drinkkejä.”

Työ alalla alkoi olutravintola Sir Einosta.

“Olin todella fiiliksissä siitä ja tuntui todella hienolta tehdä töitä ravintolassa iltaisin. Ihmiset olivat hyvällä tuulella ja sain tehdä drinkkejä.”

Itä-Helsingissä työskennellessään Jan-Martin sai yllättävän ja uuden tilaisuuden. Viereisen ravintola La Famiglian vuoropäällikkö kertoi etsivänsä hovimestaria.

Jan-Martin haluaa heittäytyä asioihin eikä pelkää epämukavuusalueelle astumista. Hän lähti rohkeasti kokeilemaan hovimestarin työtä. Olutravintolaan palattuaan hän totesi, ettei paluuta entiseen olisi.

Olutravintolassa tilattiin viiniä todella vähän, joten Jan-Martinin viinitietoisuus ei ollut päässyt kehittymään. Tämä aiheutti sattuman, joka muutti nuoren miehen elämän.

“Asiakas tuli ravintolaan ja tilasi 24 senttiä Malbecia. Katsoin niitä hyllyjä ja ihmettelin, että mikä ihmeen Malbec. Menin jo hieman paniikkiin. Asiakas neuvoi minua, että se on tuo punaviini tuossa takana. Olin aika nolona siinä ja päätin, ettei tämä tule tapahtumaan enää ikinä uudestaan.”

Jan-Martin oli sanojensa mittainen ja alkoi päämäärätietoisesti opiskella viinejä.

Ravintola-alan jälkeen Jan-Martin suuntasi katseensa maahantuonnin pariin. Perheenlisäyksen myötä hän kaipasi säännöllisempää päivätyötä.

“Meinasin lähteä tekemään kokonaan eri alaa, mutta huomasin, että viinit ovat niin vahva osa omaa identiteettiä, että sain suorastaan vieroitusoireita ja veri veti takaisin näihin hommiin.”

Ennen Norexia hän työskenteli toisessa viinin maahantuontiyrityksessä.

Norex oli tullut tutuksi jo ravintola-alalla asiakkaan näkökulmasta.

“Kun olin asiakkaana, tässä samassa pestissä toimi silloin Anssi Lehtinen. Hän oli erittäin ammattitaitoinen kundi. Silloin jo välähteli ajatuksia siitä, että olisi hienoa olla Norexilla töissä.”

Jan-Martin on työskennellyt Norexin tiimissä nyt vuoden ajan ja viihtyy erityisen hyvin. Hän kokee, että Norexilla yrityksen ja hänen omat arvonsa kohtaavat ja hän on löytänyt paljon myös piileviä arvoja itsestään työn myötä.

“On todella hienoa seisoa näin hienossa ja arvostetussa organisaatiossa kuin Norex.”

Tulevaisuus on valoisa

Tulevaisuuden hän näkee valoisana, vaikka alaa ovatkin ravistelleet maailmanlaajuinen pandemia sekä Ukrainan sota.

Erityisesti koronapandemia muutti alan tekijöiden sekä kuluttajien näkemystä ravintolatoimintaan. Vaikka ravintolassa käynti on vähentynyt, on keskiostoksen arvo noussut. Jan-Martinin mukaan uuden sukupolven kuluttajat ovat valmiita ostamaan vähemmän, mutta maksamaan laadukkaasta oluesta tai huippulaadukkaasta viinistä.

Myös tuotteiden alkuperä ja tuottajien arvot ovat asiakkaille entistä tärkeämmässä asemassa.

“Muutama vuosi sitten, luomuviljely ei ollut samalla lailla arvo niinkuin nykyään. Se oli uutta ja eksoottista, mutta tänä päivänä se on sellaista mitä asiakkaat kysyy.”

Suomessa alalla on Jan-Martinin mukaan huipputekijöitä ja tulevaisuudessa heitä on entistä enemmän.

“Näen että tulevaisuus on hyvissä käsissä ja olen utelias näkemään mitä kaikkea se tuo tullessaan, mutta pari viime vuotta on osoittanut sen, että maailma on yllätyksiä täynnä ja mitä vaan voi sattua.”

Jan-Martinin viinisuositukset pääsiäisen juhlapöytään

Pääsiäisen lähestyessä Jan-Martin suosittelee myös juhlapöytään hieman arkisempaa Barbera-pohjaista punaviiniä, joka sopii erityisesti lampaan kanssa.

Valkoviineistä nauttivalle Riesling on kestosuosikki. Erityisesti saksalaiset Rheingau-alueen valkoviinit puhuttelevat Jan-Martinia paljon. Norexin oman valikoiman Barth Fructus, jossa on pieni määrä jäännössokeria, on hänen suosikkejaan.

Jan-Martinin on vaikea valita yhtä omaa lempiviiniä, mutta ympärivuotisia suosikkeja ovat ehdottomasti kuohuviinit, erityisesti samppanjat.

“Samppanja kiehtoo minua paljon. Siihen liittyy paljon historiaa!”

Muita suosikkeja ovat myös Nebbiolo-lajikkeen punaviinit.

“Innostun tosi monesta asiasta. Punaviini on yksinkertaisesti vaan hyvää!”

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.