FBSK tuo Suomen baarimestarit yhteen
Onko FBSK tuttu? Suomen Baarimestarien ja Kannattajien kerho eli FBSK on yhdistys, joka edistää baarimestareiden välistä verkostoitumista, oman ammattitaidon kehittämistä ja kansainvälistä yhteistyötä. FBSK:lla on alueellisia alajaostoja ympäri Suomen, ja ne järjestävät jäsenilleen tapahtumia, kuten usein kuukausikokousten yhteydessä pidettäviä koulutuksia. Jäseniä FBSK:lla on noin 400.
Oman alan tukiverkosto
FBSK on perustettu vuonna 1954. Johtokunnan jäsen Salla Sormunen kertoo, että yhdistyksen perustamisen aikaan sen tarkoitus oli erityisesti ylläpitää baarimestareiden ammattitaitoa cocktailien teossa. Nykyäänkin FBSK edistää jäsentensä ammattitaidon kehittymistä koulutuksilla, mutta haluaa samalla tutustuttaa Suomen baarimestareita toisiinsa ja edistää kansainvälistä yhteistyötä.
Samalla halutaan vaalia baarimestareiden ylpeyttä omasta ammatistaan ja olla oman alan tukiverkosto, johon voi aina luottaa. ”Ollaan ylpeitä siitä, keitä ollaan ja nostetaan sitä esille. Haluamme olla hyvän mielen yhteisö, jossa voimme jakaa tietoamme ja auttaa toinen toisiamme”, Sormunen sanoo.
FBSK kuuluu kansainväliseen baarimestareiden järjestöön IBA:an (International Bartenders Association). Sen lisäksi, että jäsenet pääsevät verkostoitumaan keskenään ja kehittämään ammattitaitoaan koulutuksissa, on FBSK:n kautta mahdollista päästä myös esimerkiksi kilpailemaan jopa kansainväliselle tasolle asti.
FBSK:n puheenjohtaja Greta Grönholm tunnetaan cocktailien maailmanmestarina ja yrittäjänä. Pitkän linjan ammattilainen on ollut mukana FBSK:n toiminnassa jo pitkään, noin 20 vuoden ajan, josta 15 vuotta johtokunnassa ja viime vuodet puheenjohtajana. ”Ala on antanut minulle paljon, joten haluan antaa myös takaisin”, Grönholm sanoo. Baarimestareiden kannattaa pitää yhtä, jotta monipuolinen ala ja ammatti pysyy elinvoimaisena ja kehittyvänä. ”Baarimestarin ammatista myös saa niin paljon, kuin sille on itse valmis antamaan. FBSK kouluttaa ja ohjeistaa sekä tukee siinä”, Grönholm kannustaa.
Cocktailbaarikulttuuri kehittyy ja kansainvälistyy
Greta Grönholm kertoo, että ihmisten kiinnostus cocktaileja kohtaan on kasvanut vuosien varrella, ja ne ovat tulleet entistä trendikkäämmiksi. Samalla yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut ja baarimestareiden kansainvälistyminen ottanut askeleita eteenpäin. Kansainvälisellä yhteistyöllä saadaan verkostoitumisen lisäksi kehitettyä suomalaista cocktailkulttuuria, sillä vaikutteita ja trendejä voidaan tuoda muista maista, joissa erilaiset trendit kehittyvät ja esiintyvät eri aikoina.
FBSK:n puheenjohtaja Greta Grönholm ja johtokunnan jäsen Salla Sormunen.
Johtokunnan jäsen Salla Sormunen näkee cocktaibaarikulttuurin moninaistuneen. On viinibaareja, olutbaareja ja esimerkiksi kortteliravintoloita, joissa on vähän kaikkea. Cocktailejakaan ei saa vain ja ainoastaan cocktailbaareista. ”Enemmänkin nykyään kaikista saa kaikkea, mutta ammattitaidolla. Ja ammattitaito on se, jota halutaan pitää yllä, jotta jokainen voi suoraselkäisenä olla sitä ylpeä”, Sormunen kertoo.
Baarimestarin monipuolisessa ammatissa voi olla luova. Omalla urallaan cocktaildesignerina ja cocktailien maailmanmestarina Greta Grönholm kertoo saavansa inspiraatiota cocktaileihin oikeastaan mistä vain. ”Ne voivat tulla vaikka auringonlaskusta, jogurttipurkista, karkeista, kaupan kassajonosta, mehuosastolta, hedelmä- ja vihannesosastolta. Sitten testailemaan makuja, go with the flow. Pidä vain silmät auki ja ole avarakatseinen”, Grönholm kertoo.
Verkostoituminen kannattaa
Ajan myötä cocktailit ja itse tuotteet muuttuvat, joten baarimestareilta tarvitaan innovatiivisuutta. FBSK:n koulutusten ja koko yhteisön kautta kulttuuria halutaan kehittää ja viedä eteenpäin. FBSK toimii jäsenilleen tukiverkostona ja yhteisönä, josta voi saada niin hyötyä omaan työhön kuin tutustua uusiin ystäviin ja arvokkaita kontakteja ympäri Suomea. Ihmisten tunteminen on aina hyväksi, ja erityisesti uraansa vasta aloittelevalle tutustuminen muihin alalla työskenteleviin ja koulutukset ovat hyviä askeleita eteenpäin uralla ja vapaa-ajallakin. Baarimestarien järjestön jäsenyys on arvostettua myös ulkomailla, ja jo järjestöön kuuluminen voi avata uusia ovia.
FBSK järjestää vuosittain yhdistyksen virallisia kokouksia, joista tavallisesti kevätkokouksen yhteydessä järjestetään SM-karsinnat kilpailuun Suomen parhaasta cocktailista sekä parhaan baarimestarin tittelistä. Kilpailun kategoria saadaan kansainväliseltä baarimestarijärjestö IBA:lta. Cocktailin kategoriana voi olla esimerkiksi before dinner, all day, after dinner tai sparkling. Syksyllä järjestetään myös nuorten, alle 30-vuotiaiden, baarimestareiden kilpailu.
FBSK järjestää myös paljon muita tapahtumia, kuten Grand Cocktail Weekendin, joka tuo Turun cocktailbaareihin vierailevia ulkomaisia baarimestareita. FBSK toimii tapahtuman järjestäjänä ja markkinoijana yhdistäen vierailevat baarimestarit, juomien maahantuojat ja tapahtuman yhteistyöravintolat toisiinsa. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös koulutuksia.
Kuinka tulla mukaan?
Baarimestarin erikoisammattitutkinnon suorittaminen ei ole pakollista, jotta voisi tulla hyväksytyksi FBSK:n jäseneksi. Jäsenyyttä voivat hakea muutkin ravintola-alalla työskentelevät, joilla on FBSK:sta kaksi suosittelijaa. Uusi oppilasjäsen suorittaa kahden vuoden kuluessa niin kutsutun aktiivitestin, jolla mitataan hänen taitojaan ja tietojaan FBSK:sta. Aktiivitestin suoritettuaan hänestä tulee yhdistyksen varsinainen jäsen.
Kuinka sitten anoa jäsenyyttä, jos ei vielä tunne ketään FBSK:sta? Suosittelijoiden saaminen ei tavallisesti muodostu ongelmaksi, vaan alalla työskentely ja toimintaan tutustuminen auttavat alkuun. Joku alajaostosta voi jo tuntea tai tietää yhteydenottajan, ja suosittelijat järjestyvätkin usein omasta alajaostosta kun ottaa rohkeasti yhteyttä, esittelee itsensä ja tulee katsomaan toimintaa.
Puheenjohtaja Greta Grönholm kannustaakin kaikkia FBSK:n toiminnasta kiinnostuneita olemaan rohkeasti yhteydessä ja tulemaan tutustumaan toimintaan. Yhteyttä voi ottaa sähköpostitse tai vaikka sosiaalisen median, kuten Instagramin kautta, ja sopia tulevansa kuunteluoppilaaksi kokoukseen. ”Ole vain oma itsesi ja tule kurkkaamaan toimintaamme. Mieti sitten, olisiko tämä sinua varten. Siinä ei mitään menetäkään, että tutustuu ihmisiin ja yhdistykseen”, Grönholm rohkaisee.
FBSK haluaa toivottaa kaikki tervetulleiksi ja tarjota tukea ja ylpeyttä omasta ammatista koko yhteisön kautta. ”FBSK on myös hyvä ponnahduslauta moneen asiaan. Noviiseina mukaan tulleet jäsenet ovat tutustuneet ihmisiin ja verkostoituneet ja saaneet esimerkiksi työpaikkoja sitä kautta. Maailma on pieni, ja saatujen kontaktien puolesta ei myöskään välttämättä tarvitse jäädä Suomeen. On aina helpompaa ja mukavampaa, kuin tietää ja tuntee ihmisiä ja oppii uusia asioita”, Sormunen ja Grönholm toteavat.
Lisätietoja: greta@fbsk.fi