Juustokakku, pannacotta ja 5 viiniä
Maistuisiko juustokakku tai pannacotta? Monelle herkkusuulle maistuu, ja makuhermoja hivelevän jälkiruoan kruunaa sille sopiva viini. Jälkiruokaviinin kannattaa luonnollisesti olla saattelemansa jälkiruoan mukaan makea tai makeahko, jotta makumaailma on tasapainossa.
Juustokakku ja pannacotta ovat molemmat täyteläisiä ja kermaisia jälkiruokia, joita saattelevat hienosti hedelmäiset viinit. Jälkiruokaklassikoista on tietysti monia versioita, ja juustokakkujakin on niin marjaisia kuin kirpeän sitruksisia. Erityisesti sitruunaisen juustokakun kanssa saa myös viinissä olla hapokkuutta. Sopivaa hapokkuutta löytyy esimerkiksi Crudo-sarjasta, eli ”mustekalaviinien” joukosta.
Muita mainioita kumppaneita juustokakulle tai pannacotalle ovat makeat kuohuviinit tai esimerkiksi beerenauslese, unohtamatta tietenkään Sisiliasta tulevia mainioita marsaloita.
Tässä muutamia suosikkejamme juustokakun tai pannacotan kanssa tarjottavaksi.
Viinillinen elämys Burgenlandista
Beerenauslese
Itävallan Burgenlandin makeat viinit ovat nousseet käsitteeksi. Jalohomeen rusinoimista rypälepaakuista tehdään suurella vaivalla ja poikkeuksellisella osaamisella maailmanluokan viinejä. Ne kestävät vertailun minkä tahansa jälkiruokaviinin rinnalla, vaikka eivät kuulukaan kaikkein kalleimpiin.
Tämän viinin rypälelajikkeet ovat Welschriesling ja Scheurebe. Jalohome rikkoo rypäleen pinnan ja vesi haihtuu, jolloin hapot ja sokeri tiivistyvät. Maku on huikea ja vaikka viinin sokeripitoisuus on 150 grammaa litraa kohti, viini ei tunnu niin makealta. Tämä on viinillinen elämys.
Klassiset makeat jälkiruoat ovat tämän viinin kavereita, erityisesti trooppisia hedelmiä sisältävät, paahdetun makeat ja kevyen mausteiset jälkiruoat saavat tässä paikan parrasvaloissa. Sopii hyvin sinihomejuuston viiniksi.
Maultaan Beerenauslese on makea ja lähes pureskeltavan hedelmäinen, hienostuneen hapokas, tasapainoinen ja pitkä. Jokainen tilkka kertoo uuden tarinan, antaa uuden kerroksen ja täyttää nauttijan mielihyvällä.
Tutustu Beerenausleseen tästä.
Kuohuviiniä Canellin kukkuloilta kakulle ja marjoille
Tosti Asti Dolce
Tosti Asti Dolce on hyvin perinteinen viini, jota Boscan perhe on tuottanut Canellin seudulla Piemontessa jo 200 vuotta. Se on suosittu viini, se miellyttää monia, se on helposti lähestyttävä, se on kohtuullisen hintainen, se ei säikähdä sen enempää kermakakkua kuin suolaista juustoakaan.
Makean viinin ystävälle tämä on myös oivallinen seurustelujuoma, ja matala alkoholipitoisuus tekee siitä sopivan maljaviinin suuremmankin seurueen juhliin. Kesäisen, kermaisen mansikkakakun kanssa tämä sopii paremmin kuin juuri mikään muu. Se on erinomaista seuraa kypsille, makeille hedelmille ja marjoille.
Makeassa viinissä on raikkaat hapot, ja siinä maistuvat päärynäisyys ja rusinainaisuus.
Tutustu Tosti Asti Dolceen tästä.
Aromaattinen sisilialainen ihastuttaa
Crudo Catarratto-Zibibbo
Crudo Catarratto-Zibibbo tulee aurinkoisesta Sisiliasta, jossa rypäleet saavat paljon lämpöä ja viinistä tulee runsaan hedelmäistä.
Puolikuivassa luomuviinissä on sokeria 16g/l. Se on maultaan raikkaan hapokas, mehevän hedelmäinen, meloninen, keltaluumuinen ja mineraalinen. Ripaus ananasta, sitruksinen, kukkea ja aromaattinen, jossa hedelmäisyyttä tukee vielä pieni makeus.
Muscat Alexandria (sisilialaisittain Zibibbo) antaa viinille sen runsaan aromaattisuuden. Catarratto taas on Sisilian alkuperäisrypäle, joka antaa hapokkuuden ja rakenteen. Korjuun jälkeen nämä kaksi lajiketta käyvät viilennetyissä terästankeissa hyvin matalassa lämpötilassa 14 – 16 °C. Tämä viini on voittanut monia palkintoja.
Tutustu Crudo Catarratto-Zibibboon tästä.
Vaihtoehto: Crudo-sarjasta löytyy myös lempeän elegantti puolikuiva luomurosee Crudo Rosato, jossa on marjaisuutta ja mausteisuutta. Siihen voit tutustua tästä.
Jälkiruoka jo itsessään
Marsala Targa
Gourmet-linjan elegantti Marsala Targa on valmistettu Grillo-rypäleestä. Sitä kypsytetään vähintään 7 vuotta suurissa 1800 litran tynnyreissä, jonka jälkeen vielä yksi vuosi pienemmissä 300 litran tynnyreissä.
Maultaan Marsala Targa on ihanan täyteläinen ja lämmin, pehmeä ja samettinen kuivatuilla hedelmillä. Tuoksusta löytyy taatelien, aprikoosien ja luumujen aromeja. Tämä meditaatioviini on tietysti jo itsessään jälkiruoka.
Jälkiruokien kanssa tarjoilulämpötilaksi suositellaan noin 16–18 astetta. Sopii myös aperitiiviksi, jolloin hyvä tarjoilulämpötila on 10 astetta.
Tuottaja Duca di Salaparuta on suurin yksityinen sisilialainen viinintuottaja. Duca di Salaparutalla on pitkä historia viinin valmistuksessa. Tuottajan tarina on alkanut jo vuonna 1824. Salaparutan nimi ja tuotteet ovatkin erittäin tunnettuja sekä suosittuja omassa kotimaassaan. Viinit jakautuvat kolmen eri brändin alle; Duca di Salaparuta, Corvo ja Florio, jonka alle kuuluvat marsalat. Voit lukea lisää tuottajasta tästä artikkelista.
Tutustu Marsala Targaan tästä.
Vaihtoehto: muista myös muut marsalat, kuten Marsala Oltrecento ja Marsala Vecchioflorio Superiore.