Parsalle parasta – mikä on sinun valintasi?
Kevään odotetuinta kausiherkkua eli parsaa pukkaa jälleen ravintoloihin ja kotikeittiöihin. Tiesitkö, että jo Keisari Augustus oli parsan ystävä – jopa siinä määrin, että hän käytti sanontaa velocius quam asparagi coquantur eli ”parsaa nopeammin”?
Keittäminen ja tarjoilu hollandaisen kera tai grillaaminen ovat klassisia tapoja valmistaa parsaa, mutta parsaa löytyy tietysti myös esimerkiksi risotoista. Parsakausi antaa paljon ideoita myös ravintoloiden viinilistalle.
Lyhyestä parsa kaunis: tässä viinihakemisto sekä valkoisesta että vihreästä parsasta valmistettujen kevätherkkujen pariksi, ole hyvä.
Valkoisen parsan parit
Vaalea parsa kasvaa maan alla ja kehittyy maultaan hiukan makeammaksi ja kooltaan paksummaksi kuin maan pinnalla kasvanut vihreä parsa, vaikka kyse onkin samasta lajikkeesta. Valkoisen parsan hienostuneeseen makumaailmaan sopii tarjoilu perinteiseen tapaan keitettynä hollandaisen tai voisulan kera. Näiden herkkien makujen seuraksi suosittelemme erityisesti lempeitä valkoviinirypäleitä, kuten aromaattista Muscatia tai ikisuosikki Rieslingiä. Hienoja valintoja ovat myös ei-tammitetut viinit Chardonnaysta, kuten Chablis.
Kukkean aromaattinen aperitiivi
Wolfberger Muscat
Kukkean aromaattinen parsaviini löytyy tästä. Muscat on Alsacen alueella erittäin suosittu aperitiivi, joka käy erityisesti parsalle, salaateille tai vaikka aasialaiselle ruoalle. Maultaan se on lempeästi hapokas, rusinainen, litsiluumuinen ja hennon mausteinen. Viini on vegaaninen.
Tutustu tuotteeseen tästä.
Riesling on ikisuosikki
Wolfberger Riesling
Riesling on Alsacen viinien päällimmäinen kuva ja ikoni. Alsacen suurin tuottaja Wolfberger ei jätä Rieslingiinsä juurikaan jäännössokeria, joten tämä sopii kuivaa Rieslingiä arvostavalle parsan ystävälle.
Tutustu tuotteeseen tästä.
Louis Jadot Chablis
Chablis luokitellaan yleensä Bourgognen viineihin, vaikka se sijaitsee selvästi pohjoisempana Dijonin ja Pariisin puolivälissä omana saarekemaisena alueenaan. Alueen kalkkikivipohja ja viileä ilmasto antavat leimallisesti omanlaisiaan viinejä, joista erottaa helposti mineraalisuuden ja happorakenteen.
Louis Jadot Chablis on erittäin arvostetun viinitalon sekoitus kylätason Chablis-viinejä. Kuiva, raikkaan hapokas, kypsän sitruksinen, voinen ja mineraalinen Chablis on tyylikkyydessään erinomainen aperitiivi ja viinistä todella pitäville myös seurustelujuoma. Laadukkaiden salaattien ja parsan lisäksi se on erinomainen pari vaalean kalan, äyriäisten, ostereiden, simpukoiden ja muiden meren herkkujen kanssa. Käyminen on tapahtunut terästankeissa hedelmäisyyden ja raikkauden säilyttämiseksi.
Tutustu tuotteeseen tästä.
Vuosikertasamppanja osuu aina oikeaan
Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage
Nautittavan hapokas ja erittäin kuiva Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage tulee suurelta ja modernilta Nicolas Feuillatten samppanjatalolta, jonka takana on 5000 viljelijän osuuskunta. Ikoniset samppanjat ovat ykkösiä Ranskan markkinoilla ja kolmansia koko maailmassa. Blanc de Blancs Collection Vintage 2015:sta löytyy eloisaa vivahteikkuutta miellyttävän tasapainoisessa ja pitkässä maussa. Maku kertaa tuoksussa tuntuvia valkoisten persikoiden, valkoisten herukoiden, aprikoosin, melonin, keltaisen luumun, hunajan, kypsän sitruksen, yrttien ja mineraalien aromeja ja lisää siihen mukaan omenaisia sävyjä, raparperia, inkivääriä ja briossia. Kun vain paras riittää.
Tutustu tuotteeseen tästä.
Vihreän parsan vierelle
Vihreä parsa pääsee esille etenkin paistettuna tai grillattuna, ja täyttävää ateriaa sopii täydentämään moni täyteläinen valkoviini. Rapeiden parsaranskalaisten kanssa voimme suositella etenkin perinteisellä pullokäymismenetelmällä tehtyjä Crémanteja.
Itävallan kansallisviini
Diwald Grüner Veltliner vom Löss
Tässä on tyylikäs, vivahteikas ja tasapainoisen makuinen Grüner Veltliner puhtaasta, muuntelemattomasta lössimaaperästä. Se tulee Diwaldin parhailta loess-tarhoilta Goldberg, Gsang, Diebsnest ja Hinter der Au. Rakenne on kypsä, mausteinen ja kermainenkin, mutta viini on silti ’kevyt jaloiltaan’. Tämä kaikki on tyypillistä lössiä ja Grüner Veltlineriä. Rypäleet poimitaan käsin yleensä lokakuun alussa, ja ne saavat käydä luonnonhiivoilla terästankeissa. Valitut tarhat ovat avainasemassa, että lopullisesta viinistä saadaan mausteinen, eloisa ja melko täyteläinen valkoviini, joka maistuu juuri kasvupaikalleen tyypilliseltä. Viini sopii vegaaneille.
Tutustu tuotteeseen tästä.
Crémant Alsacen suurimmalta tuottajalta
Wolfberger Crémant d’Alsace Brut & Wolfberger Crémant d’Alsace (W) Organic
Ranskalainen Wolfberger tuottaa kaikkia Alsacen alueen viinityyppejä, mutta erityisen tunnettu talo on Crémanteistaan, pullokäymismenetelmällä valmistetuista kuohuviineistä. Wolfberger olikin yksi tämän suhteellisen uuden tyypityksen luojista vuonna 1976.
Wolfberger Crémant d’Alsace Brut ja Wolfberger Crémant d’Alsace (W) Organic ovat puhtaan hedelmäisiä ja pirteän hapokkaita monikäyttökuohuviinejä.
Erityisesti suosittelemme kuohuvia Crémanteja rapean herkullisten parsaranskalaisten pariksi.
Tutustu Crémant d’Alsace Brutiin tästä ja Crémant d’Alsace (W) Organiciin tästä.