stellar ducks eettinen

Ravintolat valitsevat yhä useammin eettisemmän juoman valikoimiinsa

Vihreät ja eettiset arvot eivät paistattele enää vain strategioissa ja imagomarkkinoinnissa, vaan sanoista on todella siirrytty tekoihin. Norex teki katsauksen ravintolamyyntiinsä tästä lähtökohdasta tarkastellen.

Vuonna 2020 jopa 42 % ravintola-asiakkaillemme toimitetusta viinivolyymista oli jollain tapaa eettistä tai vihreiden arvojen mukaista. Tästä voimme päätellä, että vastuullisuus ja vihreät arvot merkitsevät asiakaskunnallemme paljon. Vertailuna voidaan katsoa Alkon lukuja samalta vuodelta. Sielläkin sekä luomusertifioidut että eettiset tuoteryhmät ovat kasvussa. Luomusertifioidut alkoholijuomat kasvattivat volyymiaan 30 % ja eettiset 32 % (viinejä ja muita juomia ei ole eroteltu Alkon tilastoissa). Tämä kertoo, että myös kuluttaja valitsee yhä useammin juomansa juuri näillä lisäarvotekijöillä.

Etenkin viineissä tarjoamme jo laajan valikoiman eettisiä ja vihreitä vaihtoehtoja monessa eri hintaluokassa. Käydäänpä hiukan läpi, mitä ne eettiset ja vihreät valinnat oikein pitävätkään sisällään.

Luomusertifioinnit

running duck eettinen luomu

Valtaosa tuottajista toimii nykyään varsin luonnonmukaisesti, mutta eivät ole silti hakeneet luomusertifikaattia. Tähän voi olla eri syitä, kuten ehkä sertifiointiprosessin pitkä kesto, kustannukset ja tiukat vaatimukset. Tai sitten tuottaja haluaa pitää kaikki vaihtoehdot mahdollisina, jos esimerkiksi jokin kasvitauti tai tuholainen uhkaa koko satoa. Heillä on tuolloin mahdollisuus käyttää tarvittavia torjunta-aineita. Yleensä näiden tuottajien tarinoista saamme kuitenkin selville, että luonnonmukaisuus on heille tärkeää.

Sertifioinnit ovat kuitenkin helppo tapa todeta ja todentaa, että kyse on varmasti luonnonmukaisesta alkoholijuomasta. Nämä tuotteet löydät tuotehaustamme suodattamalla luomu-kriteerillä.

Biodynaamisuus

Biodynaamisuus pohjautuu Rudolf Steinerin antroposofisiin näkemyksiin. Se menee vielä luomusertifiointia pidemmälle luonnonmukaisuudessa ja luonnon kiertokulun seuraamisessa. Demeter on suurin biodynaamisia sertifiointeja myöntävä taho ja kriteerit ovat samat kautta maailman. Voit tutustua syventävään artikkeliin biodynaamisuudesta Viikon Viinin sivustolla: Biodynaamiset viinit.

Norexin valikoimissa biodynaamisuudelle ovat omistautuneet esimerkiksi eteläafrikkalainen tuottaja Stellar sekä argentiinalainen Chakana. Myös katalonialainen Parés Baltà on sertifioinut viinitarhansa biodynaamisiksi.

Reilu kauppa

Reilulla kaupalla ja sen sertifioinneilla halutaan varmistaa, että tuotantoketjun kaikissa vaiheissa toteutuvat eettiset bisnesperiaatteet ja että jokainen saa elämiseen riittävän korvauksen työstään. Sertifiointitoimijoita on useita, ja niiden kriteerit hiukan vaihtelevat. Kaikki kuitenkin tähtäävät samaan hyvään lopputulokseen.

Tunnetuimmat sertifikaatit ja logot ovat Reilu Kauppa, Fair For Life ja For Life.

Paikalliset sertifioinnit

ocidente eettinen

Tämä ryhmä kattaa kirjavasti erilaisia vastuullisuuteen ja ympäristön suojelemiseen liittyviä ohjelmia ja sertifiointeja. Meidän tuotteistamme tuttuja ovat ainakin nämä tunnetut sertifioinnit:

Sustainable Chile 

Integrity and Sustainability (Etelä-Afrikka)

Certified California Sustainable

Norexin valikoimissa portugalilainen tuottaja Casa Relvas tekee paljon ympäristön ja kestävän kehityksen eteen. He ovatkin virallisesti Earth Friendly Winery.

Vegaanisuus

vegaani cosmic

Vegaanisuus kuuluu myös vihreisiin arvoihin. Aiemmin marginaalinen ilmiö on arkipäiväistynyt, yhä useampi toteuttaa ainakin osittain vegaanista ruokavaliota. Vegaanisessa ruokavaliossa käytetään ainoastaan kasvikunnasta peräisin olevia tuotteita ja ainesosia.

Viinien kohdalla vegaanisuus tarkoittaa sitä, ettei viini ole valmistusprosessin aikana ollut kosketuksissa eläinperäisten apuaineiden kanssa, joita on perinteisesti käytetty suodattamisessa. Voit tutustua tarkemmin viinien vegaanisuuteen Viikon Viinin mainiossa artikkelissa aiheesta: Vegaaniset Viinit.

Ympäristövastuullinen pakkaus

Ympäristövastuulliset pakkaukset ovat helppo tapa tehdä arjessa valintoja, jotka vähentävät ympäristön kuormitusta. Alko teetti laajat tutkimukset pakkausten ympäristövaikutuksista vuosina 2018-2019. Tuotantoketjussa suurin vaikutus ympäristöön syntyy pakkauksen valmistamisesta. Pienempi vaikutus on esimerkiksi tuotteen logistisella matkalla, vaikka siinäkin kevyempi on parempi. Tästä voit käydä lukaisemassa Alkon uutisen aiheesta.

Norexilla noudatetaan Alkon asettamia rajoja kevytlasipulloille. Esimerkiksi 75 cl vetoinen viinipullo on kevytlasipullo, kun sen paino tyhjänä on enintään 420 grammaa. Kuohuviinit tarvitsevat paksumpaa lasia kestääkseen paineen, joten niillä kevyemmän pullon yläraja on asetettu 835 grammaan. Väkeville juomille on 70 cl koossa määritelty kevytpullon enimmäispainoksi 450 grammaa.

Hiilineutraalius

lammas casa relvas

Hiilijalanjälki kuuluu jo nykyään yleiskielen perussanastoon. Mutta mitä se sitten käytännön toimenpiteissä tarkoittaa? Sertifioinnit ja käytännöt ovat sekalainen joukko kriteerejä. Norexin valikoimissa jo edellä mainittu tuottaja Casa Relvas tekee tälläkin saralla paljon työtä, ja tuotteissa voi nähdä maininnan myös hiilijalanjälkeen liittyen. Myös espanjalaisen tuottajan Bodegas Engueran etiketeistä löydät Carbon Proof -sertifioinnista kertovan merkinnän.

Norex haluaa jatkossakin tarjota hyvän valikoiman vastuullisia ja ympäristöystävällisiä tuotteita ja tuoda valikoimiinsa myös uusia. Yhdessä kohti yhä vihreämpää ja eettisempää tulevaisuutta. Kiitos asiakkaillemme!

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.