Baron de Ley Reserva

Espanjalaiset viinit – Barón de Ley

Espanjalaiset viinit ovat monen suosikkeja, ja merkittävimpänä viinialueena Espanjassa erottuu eittämättä Rioja. Syitä suosiolle on monia: Riojalla on pitkä historia viinintuotannossa, minkä lisäksi se nauttii espanjalaisten viinien korkeinta laatuluokitusta.

Hieno esimerkki Riojan alueen parhaimmistosta on arvostettu Barón de Ley, joka on kuitenkin riojalaistuottajien joukossa vielä varsin nuori: viinitila on perustettu vuonna 1985. Barón de Leytä leimaavat etenkin innovatiivisuus, alueuskollisuus ja vankkumaton kunnioitus perinteitä kohtaan. Ne näkyvät etenkin punaviinien kohdalla tynnyrikypsyttämisessä, joka tapahtuu ranskalaisissa ja yhdysvaltalaisissa tammitynnyreissä.

Alueiden mikroilmastoja ja maaperiä tutkitaan myös huolellisesti lajikkeiden ja kasvuolosuhteiden näkökulmasta. Barón de Leyllä on käytössään 600 hehtaaria viinitiloja, jotka jakautuvat koko Riojan alueelle.

Baron de Leyn tuotanto tunnetaan korkealuokkaisuudestaan ja erinomaisesta nautittavuudestaan. Varmaa onkin se, että tämän tuottajan viinit tarjoavat enemmän kuin ostohetkellä ottavat. Tervetuloa makumatkalle! Sommelier Jan-Martin Rossi toimii oppaanasi espanjalaisten viinien hienoston seuraan.

Voit lukea lisää Baron de Leyn viineistä ja viinitalosta myös tästä artikkelista. Baron de Leyn tuottajasivulle pääset täältä.

Romanttinen ja raikas

Baron de Ley Semi Dulce

Loistava esimerkki Baron de Leyn moniulotteisuudesta ja kyvystä valmistaa erilaisia viinejä on Barón de Ley Semi Dulce. Rypäleenä on Sauvignon Blanc, ja ne tulevat Finca Carboneran tarhoilta Riojan korkeimmalta kasvupaikalta noin 800 metrin korkeudelta merenpinnasta.

Korkea kasvupaikka ja mannerilmasto merkitsevät huomattavaa lämpötilan vaihtelua. Sen ansiosta rypäleissä on korjuuhetkellä sekä runsaasti sokeria että terve hapokkuus. Viinissä on hieno tasapaino.

Barón de Ley Semi Dulce sopii erinomaisesti seurusteluun, aperitiiviksi, ankanmaksalle, sinihomejuustolle ja jälkkäripuolelle hypättäessä etenkin hedelmäpohjaisten jälkiruokien pariksi. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Maultaan viini on puolimakea, raikkaan hapokas, hedelmäinen, päärynäinen ja lempeän yrttinen. Hyvä hapokkuus keventää sen makeutta ja tekee viinistä hienon tasapainoisen.

Tutustu tarkemmin Barón de Ley Semi Dulceen tästä.

Nautittavan moniulotteinen Reserva

Baron de Ley Reserva

Baron de Ley Reserva (2017) on maukas sekoitus Tempranilloa, Gracianoa ja Maturanaa. 20 kuukauden kypsytys sekä yhdysvaltalaisessa että ranskalaisessa tammessa valmistetuissa tynnyreissä ja kahden vuoden jatkokypsytys pullossa tekevät viinistä nautittavan moniulotteisen. Viini soveltuu vegaaneille.

Baron de Ley Reservasta saa todellisen täsmäiskun erityisesti haudutetuille pataruoille, eikä rasvaisen makkaran seurakaan haittaa. Tarjoa kaikin mokomin myös tapasten ja juustojen kyljessä.

Vuosi 2017 oli viinisatojen osalta melko haastava lähestulkoon koko Euroopan laajuisten hallojen vuoksi. Vuosikerta 2017 on myös ensimmäinen, jonka tuotti viinintekijä Pablo Tascón tehden siitä erinomaisen, lähes klassikoksi nostetun viinin. Loistava valinta.

Maku on täyteläinen, hapankirsikkainen, makean mausteinen, silkkisen tanniininen, monimuotoinen ja tasapainoinen. Viipyilevässä lopussa vuorottelevat punaiset marjat ja villit yrtit.

Tutustu tarkemmin Baron de Ley Reservaan tästä.

Parhaiden satovuosien suuri klassikko

Baron de Ley Gran Reserva

Epäilemättä Baron de Leyn tärkeimpiin viineihin kuuluu Gran Reserva. Sitä tehdään ainoastaan parhaina satovuosina, ja siihen käytetään vain korkeimman laatuluokituksen rypäleitä.

Gran Reservan Tempranillo-rypäleet poimitaan pääasiassa Ceniceron tarhoilta. Keski-iältään lähes satavuotiaat eli merkittävän iäkkäät köynnökset, atlanttinen ilmasto sekä rinteiden suunta sopivat täydellisesti tähän tyyliin. Odotettavissa on korkealaatuisia ja robusteja viinejä, jotka sopivat erityisen hyvin lampaankyljyksen tai juustojen seuraksi sekä syksyn ja talven tullessa myös takan äärelle.

Gran Reserva kypsyy kaksi vuotta tynnyreissä, joista puolet on ranskalaista tammea ja puolet amerikkalaista tammea. Jatkokypsytys pullossa kestää kolme vuotta.

Harmoninen ja hienostunut viini on maultaan täyteläinen, silkkisen tanniininen, ryhdikkään hapokas, tumman marjainen, taatelinen, suklainen ja kevyen mausteinen.

Tutustu tarkemmin Baron de Ley Gran Reservaan tästä.

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.