Ironstone viini ja grilliruoka

Ironstone – mutkattomat jenkkiviinit Kaliforniasta

Löytyykö listalta vapaa paikka vain muutamalle viinille? Vai olisiko aika katsoa viinilistalle vielä pari hyvin mutkatonta, mutta ei ehkä ihan niitä kaikkein tavallisimpia viinejä? Kutsuhuutoon on vastattu. Takaisin kailottaa kalifornialainen Ironstone, jonka Old Vine Zinfandel ja Chardonnay ovat monitoimiviinejä paikallaan.

Rakenteeltaan viinit ovat kumpikin erittäin runsaita, ja niissä tuntuva elegantti pyöreys ja muhkea hedelmäisyys tekee molemmista helposti lähestyttäviä ja turvallisia vaihtoehtoja nautittavaksi.

Nämä jenkkiviinit taipuvat kotiseutunsa mukaisesti etenkin niihin listan runsaanpuoleisiin ruokiin, kuten burgereihin ranskalaisilla tai pihvien kera. Pitävät ne toki täyteläisestä vegeruoastakin, kuten täytetyistä paprikoista tai muhennoksista sekä totta kai juustoista.

Ja jos listalta löytyy kanaa tai vaikka lohiburgeri, on lasi Ironstone Chardonnayta erityisen pätevä valinta sen kylkeen.

Eikä aina tarvitse olla Amerikan herkkuja. Myös supisuomalainen perinneruoka saa Ironstonesta helposti lähestyttävän parin. Herkullinen poronkäristys perunamuusilla ja puolukoilla hivelee makuhermoja Old Vine Zinfandelin kera.

Ironstone toimii jo peräti neljännessä sukupolvessa. Jotta toiminta voi siirtyä sukupolvelta toiselle, on tuottajalle tärkeää tehdä viininvalmistuksessaan kestäviä valintoja. Esimerkiksi tippakastelujärjestelmällä (drip irrigation systems) kastelua saadaan tehtyä tarhoilla täsmällisemmin ja tasaisemmin sen sijaan, että vettä tuhlaantuisi. Tarhoilla myös käytetään kompostia, ja köynnöksistä poistetaan lehtiä rypäleiden ollessa vielä pieniä, jotta ilma pääsee kiertämään pilaantumisen estämiseksi ja että rypäleet saisivat paljon auringonvaloa.

Ironstone pitää varsinaista päämajaansa Lodissa, mutta itse viinit tulevat Murphysin kylästä. Voit vilkaista lisää tuottajan omilta sivuilta (englanniksi) ja käydä samalla pienen virtuaalisen videokierroksen.

P.S. Haluaisitko lukea vähän laajemman artikkelin Ironstonesta ja tuottajan kaikista viineistä? Pääset siihen tästä.

Ironstone Old Vine Zinfandel

Pureskeltavan runsas

Ironstone Old Vine Zinfandel

Tarvitseeko paria grillattu liha tai kenties riistaruoka, kuten poronkäristys? Tässä. Ironstone Old Vine Zinfandel säestää myös tomaattisia pastoja tai jopa jälkkäripuolelta runsaita, tummaa suklaata sisältäviä kakkuja.

Viini kypsyy ranskalaisessa tammessa, ja sen köynnökset ovat noin 45-vuotiaita. Tätä Zinfandelia luonnehtii sopusuhtaisuus ja liioittelemattomuus, ja se on Zinfandeliksi vain keskitäyteläinen. Alkoholipitoisuuskin pitäytyy maltillisella 14,5 % tasolla. Vivahteikkuutta lisäävät Shiraz ja Petite Sirah, joita molempia on mukana viisi prosenttia.

Entä maku? Tämä on lämmin ja täyteläinen viini, jossa on makean hilloinen loppu. Se hunnuttuu vielä etäisellä savuisuudella. Hapankirsikkaiset hapot ja silkkiset tanniinit viipyilevät pitkään suussa.

Ihastuttava elämys, joka sopii varmasti moneen suuhun.

Tutustu Ironstone Old Vine Zinfandeliin tarkemmin tästä.

ironstone kalifornia

Todella maukas

Ironstone Chardonnay

Tilattiin sitten kanacaesarsalaatti, lohipastaa tai grillipihvi, istuu aurinkoinen Ironstone Chardonnay jo pöydässä. Juuri sopivasti tammisen ja suorastaan pureskeltavan hedelmäisen viinin pitkässä ja rikkaassa lopussa tuntuu häivähdys toffeeta ja vastajauhettua valkopippuria.

Kalifornian lämmöstä tulevan Chardonnayn runsaassa hedelmäisyydessä voi aistia ananasta, mangoa, passionhedelmää, aprikoosia ja klementiiniä.

Tätä kannattaa kokeilla, vaikkei normaalisti olisikaan sen kummempi Chardonnay-fanaatikko.

Tutustu Ironstone Chardonnayhin tarkemmin tästä.

Jaa
Tervetuloa Norex Selected Brandsin sivustolle Sivusto on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille.